Няколко знака за слаба имунна система

14295
Няколко знака за слаба имунна система
Снимка: iStock/Guliver

Основният начин да държим смъртоносния коронавирус далеч от себе си си е да поддържаме социално дистанциране, както всички добре знаем (или трябва да знаем). Но поддържането и функционирането на собствената ни имунна система, готова да се бори с всяка инфекция, която ѝ се изпречи, също е от решаващо значение. Отслабената имунна система не само ни прави по-уязвими от респираторни заболявания като COVID-19, но и от появата на други здравословни проблеми и микробни заболявания, които само ще влошат ситуацията, пише „Сабах“.

Специалистът по вътрешни болести Тефик Ръфкъ Евренкая смята, че градивните елементи на силните защитни сили са здравословната и балансирана храна, адекватен и качествен сън, обучение за справяне със стреса, избягването на тютюнопушенето и алкохола, редовните упражнения, поддържането на здравословно тегло и внимание към хигиената на храната и към личната хигиена, предаде БГНЕС.

Без здрава основа, дори да спазвате всяко от предписаните здравословни правила, тялото ви няма да може да се пребори с инфекциите и болестите, предупреждава той. Основното правило е да слушате тялото си.

„Възможно е да разберете дали имунната ви система е започнала да отслабва, като обърнете внимание на някои сигнали в тялото ви“, казва Евренкая. Според него, има четири очевидни признака, които сигнализират за срив на имунната си система.

Откриха ген, който пречи да се напълнява

Има хора, които запазват елегантните си слаби фигури, каквото и колкото да ядат, докато други постоянно са на диета и се потят във фитн...

Чести настинки

Напълно нормално е възрастните да имат настинка веднъж или два пъти годишно. Чести настинки или други вирусни инфекции - повече от четири инфекции на ушите годишно, два случая на пневмония или повече от три на бактериален синузит, са сигнал, на който трябва да обърнете внимание. Използването на антибиотици два пъти годишно може също да показва, че организмът не е добре „въоръжен“ за борба с микробите, с които се е сблъскал.

Повтарящи се рани и възпаления

При появата на изгаряния, порязвания и синини по кожата тялото започва да лекува нараненото място, като изпраща там богата на хранителни вещества кръв, за да помогне за регенерирането на кожата. Този лечебен процес зависи от здравите имунни клетки. Когато има дефицит в имунната система, заздравяването на кожата се забавя. Постоянната поява на малки, болезнени рани в устата (афти), както и на други кожни инфекции като абсцеси и простудни язви, могат да бъдат признаци на недостатъчно здрава имунна система.

Подут корем

Напитката, която пази от инфаркт и инсулт (ВИДЕО)

Cъщecтвувaт двe cъcтaвки, изпoлзвaни чecтo вкъщи, които ca oт огромна пoлзa нe caмo в гoтвeнeтo, зa дa придaдaт вкуc нa яcтиятa, нo cъщ...

Храносмилателната ни система представлява почти 70% от цялата имунна система. Освен това полезните бактерии и микроорганизми (флора), които живеят там, защитават червата ни от инфекции и поддържат имунната ни система. Нарушаването на чревната флора може да увеличи риска от заразяване с вируси, да причини хронично възпаление и дори да доведи до автоимунни разстройства. Все повече научни изследвания показват колко важно е здравето на чревната флора и с всеки изминал ден научаваме повече за връзката между нея и имунитета. Подуването на корема, газовете или запека често могат да бъдат знак, че нещо не е наред с червата ви.

Постоянна умора

Ако не ви достига енергия, вероятно тялото ви се опитва да сигнализира, че нещо не е наред.

Ако страдате от умора, въпреки че спите достатъчно, това може да означава, че имате проблем с имунната система. Нашето тяло пести енергия, за да поддържа имунната система, така че тя да може да се бори с микробите. Може да има десетки причини да се чувствате уморени. Някои симптоми като болки в ставите, гадене и намален апетит може да ви накарат да се замислите за евентуални проблеми с имунната система. При автоимунни заболявания имунната система спира да се бори с външни фактори и започва да третира собствените си тъкани като неприятели, казва Евренкая.

В аптеката можете да откриете решение на всеки ваш проблем. Разбира се, при по-сериозни заболявания се обърнете към вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...