Омазнен черен дроб: 5 симптома с устата, които издават заболяването

11090
Омазнен черен дроб: 5 симптома с устата, които издават заболяването
Снимка: iStock

Според някои доклади, всеки четвърти възрастен страда от омазнен черен дроб и дори не знае за заболяването си. Въпреки това, наличието му може да се подозира по някои признаци в устата.

Неалкохолната мастна чернодробна болест е заболяване, което съчетава всички характерни промени в тялото, свързани с натрупването на мазнини в клетките (стеатоза), развитието на възпаление в тях (стеатохепатит), както и фиброза с преход към цироза и рак на черния дроб при хора, които не злоупотребяват с алкохол. Лекарите наричат ​​това заболяване "невидимо". В случая пациентите може да не бъдат обезпокоени от нищо дълго време, така че е възможно да останат в неведение до напредналите стадии на NAFLD (омазнен черен дроб).

Учени: Едва ли предполагате, че това е най-вредният алкохол за черния дроб

Но все пак има признаци в устната кухина, които трябва да предупреждават и подсказват, че би било добре да се провери състоянието на този орган. Пред изданието Express пародонтологът д-р Суламан Ануар изброява кои са те - кървящи и подути венци, лош дъх, сухота в устата, бледи устни.

Симптоми с устата, които издават омазнен черен дроб

 „Това заболяване може да причини симптоми в устата, тъй като мастните отлагания в черния дроб намаляват способността му да регулира кръвосъсирването, което води до подути и кървящи венци “, казва д-р Aнуар.

омазнен черен дроб, симптоми 

Въпреки това, кървенето на венците не е единственият орален симптом, който може да бъде тревожен. Според пародонтолога симптомите, които могат да показват увреждане на чернодробната тъкан включват и обезцветени или бледи устни и венци. Увреждането на органа може да доведе до анемия, причиняваща бледи устни и венци.

Вижте още: Учени разкриха кои симптоми издават, че черният дроб е пълен с токсини

Зачервеният език е друг признак. Токсините, които черният дроб не може да преработи, навлизат в кръвта и могат да променят външния вид и влажността на езика.

В случая може да се появи и лош дъх. Това е така, защото органът не може правилно да детоксикира химикалите в тялото. Намалено производство на слюнка може да възникне, когато чернодробно заболяване увреди храносмилането. В резултат на това се появява сухота в устата. Ако забележите тези симптоми, трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише допълнителни изследвания за оценка на чернодробната функция.

„Изключително важно е да се идентифицира заболяването и да се започне лечение на ранен етап. Следователно проверката за признаци в устната кухина и навременният контакт с лекар може да подобри резултатите от лечението“, заключава д-р Суламан Ануар.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com