Остана ли секс след пандемията?

4620
Остана ли секс след пандемията?
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията от  Covid-19 се отрази на сексуалността в цял свят, тъй като промени и усложни отношенията между хората, независимо дали са заедно под карантина или отделно, в двойка или живеещи сами. За това допринасят и въведените ограничения (самоизолация, забрана за пътуване, вечерен час) и бариерните жестове (носене на маски, социална дистанция). Сериозно влияние оказа и страхът от заразяване. Това са наблюденията на двама италиански психолози. Техният обзор на медицинска литература обхваща конкретни аспекти на сексуалността по време на  Covid-19 в западните страни. За анализа, публикуван на 2 януари 2021 година в сп.  Sexologies са подбрани 20 статии от 337, пише в своя статия френското издание Le Monde.

Задължението да бъдеш непрекъснато с партньора си, ограничението на пространството, напрегнатостта, конфликтите и разногласията направиха двойките уязвими. Освен това върху качеството на секса неблагоприятно се отразиха и всички отрицателни емоции, следователно страда сексуалното здраве, което е част от емоционалното и социалното благополучие. В този период сексуалните отношения между съжителите силно се промениха, особено заради непрекъснатото присъствие на децата в дома заради затварянето на училищата, което възпрепятства моментите на уединение.

Ситуацията за неверните съпрузи също не е лесна. На тях им е трудно да намерят случаен секс, а онези, които са имали извънбрачни връзки не са могли да поддържат интимните си отношения. Що се отнася до дойките, които не живеят под един покрив, но които са имали стабилни отношения сексуалността  може да се приеме по друг начин, благодарение на интернет, макар не всички двойки да са склонни към виртуален секс. Все пак практикуването на онлайн секс със стабилен партньор е помогнала на някои да запазят желанието си, да го удовлетворят и запазят неизменно.

Изследване, проведено от италиански гинеколози сред 89 жени в детеродна възраст показва понижаване на сексуалната функция и качеството на сексуалния живот по време на пандемията. Делът на жените, които са имали средно шест полови акта месечно до въвеждането на ограничителните мерки е намалял и е стигнал два пъти в месеца. Според авторите на изследването отрицателното влияние на пандемията върху сексуалната функция и качеството на живот на жените показва как силният стрес може да повлияе и върху психологическото състояние. В австралийско изследване, публикувано в сп. Sexually Transmitted Infections 53% от анкетираните споделят, че по време на карантината са правели по-малко секс. Що се отнася до сексуалната активност 14% от участниците споделят, че по-често за използвали секс-играчки, а 26% - че са мастурбирали по-често. Използването на сайтове за запознанства е намаляло от 42% до 27%. В същото време използването на услуги за размяна на съобщения се е увеличило. 

Що се отнася до мастурбацията си струва да се напомни, че Департаментът по обществено здраве на Ню Йорк съвсем сериозно обяви: "Вие самите сте своя най-безопасен сексуален партньор. Мастурбацията не разпространява коронавируса, особено ако миете ръцете си (и секс играчките) с вода и сапун поне 20 секунди преди и след."

Женският оргазъм е еволюционна реликва според ново проучване

Женският оргазъм нямаше биологична функция, освен разбира се да носи удоволствие. Американски учени установиха, че някога оргазмът при ...

Аналогичен съвет е даден и в Канада от Центъра по контрол на заболяванията в Британска Колумбия, откъдето посъветваха сексуалните партньори да избягват целувките и да не доближават лицето си един към друг: Най-добре си сложете маска, закриваща носа и устата."

Изследване в Испания показва, че сексуалното желание при жените е станало по-силно от обикновено, докато при мъжете то е намаляло.

Що се отнася до младежите, според изследване, проведено в САЩ от март до май 2020 година 10% от тях (на възраст между 14 до 17 години) са мастурбирали по-често. Същата е пропорцията и по отношение на използването на уеб камери за запознанство (видеочат) и изпращането на еротични съобщения. Младите са гледали по-често и порно. 

В заключение авторите стигат до заключението, че в изолация и извън нея се запазва потребността от социални отношения, любов, флирт и сексуално самоизразяване. За постигането на тази цел те подчертават важната роля на интернет, който се разглежда като инструмент за подобряване на сексуалното здраве, особено в новия сценарий с Covid-19".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com