Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От колко сън се нуждаете за здравето на мозъка?

08 ноември 2023, 08:20 часа

На възрастните се препоръчва да спят най-малко 7-8 часа през нощта. Смята се, че по-краткият сън е вреден за когнитивното здраве и увеличава риска от деменция. Оказа се, че не всичко е толкова просто.

Международен екип от учени реши да разбере дали има причинно-следствена връзка между продължителността на съня и здравето на мозъка. За да направят това, те са проучили данните от ЯМР на мозъка на повече от 47 хиляди мъже и жени на възраст 20-89 години и са ги сравнили с продължителността на нощния им сън.

Още: Тежкият живот променя мозъка

Колко сън ни трябва за най-добрия мозък?

В крайна сметка, изследователите не откриха доказателства за връзка между продължителността на съня и мозъчната атрофия. Те обаче заключиха, че 6,5 часа сън на нощ може да се счита за оптимален. В този случай участниците са имали максимален обем на подкоровите мозъчни структури, най-дебелата мозъчна кора и най-малкия обем на вентрикулите.

Важно уточнение е, че има индивидуални различия в съня, например поради генетични различия и предишна история на съня. Ако отклоненията от модела на съня на даден човек са довели до влошаване на здравето на мозъка му, това може да не бъде открито в нашия групов анализ. Следователно, въз основа на нашите резултати, не можем да заключим, че хората трябва да се опитват да спят по 6,5 часа всяка нощ. По-скоро хората, които спят 6,5 часа, са склонни да имат най-дебелата кора и най-големите регионални мозъчни обеми.

Междувременно авторите на изследването отбелязват, че получената "норма" от 6,5 часа се съгласува добре с резултатите от скорошен мета-анализ на данни от повече от един милион участници. Например, едно проучване, включващо повече от 700 000 души, установява, че 7 часа сън са свързани с най-високата производителност при решаването на проблеми с пространствената навигация. Авторите на друг експеримент, включващ 400 000 души, заключиха, че тези, които спят 7 часа, имат най-малък риск от деменция.

Следователно, сходните доказателства сочат това, че физическото и мозъчното здраве са свързани с приблизително 7 часа сън.

Още: Мозъкът започва да работи с пълна сила след 60 години

Резултатите от работата бяха публикувани в списанието Nature Human Behavior.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес