Тежкият живот променя мозъка

3866
Тежкият живот променя мозъка
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Често чуваме, че трудният живот оставя отпечатък върху хората. Това често се отразява във външния вид и поведението, но учените, изглежда, са открили орган, който страда от трудните житейски ситуации. В ново научно изследване, публикувано в списание JAMA Network Open, учените предоставят доказателства за промени в реактивността на мозъка в отговор на негативен житейски опит, пише Medical News.

ОЩЕ: Невробиолози създадоха най-подробния атлас на мозъка

Изследователите са използвали многостепенен анализ на плътността на ядрото (MKDA), за да анализират базирани на задачи функционални магнитнорезонансни изображения, в стремеж да получат по-точно разбиране за това как негативните преживявания влияят на мозъчната функция и потенциално увеличават риска от развитие на психични разстройства.

Метаанализът включвал цялостно търсене в няколко бази данни. Първоначалният набор от 2016 реферата бил стеснен с помощта на специфични критерии за подбор до 336 за детайлна оценка. MKDA анализът бил използван за синтезиране на данните в проучвания и оценка на последователността на мозъчните активации, свързани с неблагоприятни фактори.

В хода на изследването учените обобщили резултатите от 83 научни наблюдения, в които взели участие 5242 души. Те открили, че хората, сблъскали се с неблагоприятни условия, показват повишено активиране в дясната амигдала и намалена активност в челния (фронтален) лоб. Тези реакции били еднакви за различните задачи и видовете несгоди, включително емоционална обработка и сдържащ контрол, но не и при задачи за паметта или обработка на възнаграждението.

Освен това в хода на изследването било установено влиянието на различни видове неблагоприятни фактори за активността на мозъка. Ако смесените неблагоприятни фактори водели до повишена активност в области като дясната амигдала, то конкретните резултати за неблагоприятните фактори, свързани с депривация, се оказали неубедителни. И напротив, неблагоприятните обстоятелства, свързани с травма, водели до повишено активиране в амигдалата и снижена активност във фронталния лоб и поясната кора.

ОЩЕ: Откриха нервни клетки в мозъка, които могат да спрат всяко движение, дори дишането

Авторите също са открили връзка между травма, повишена реакция на амигдалата и психопатологични състояния като посттравматично стресово разстройство. Възрастни, сблъскали се с неблагоприятни фактори, показват повишено активиране в дясната амигдала, което сочи възможно нарушение на способността на префронталния кортекс да регулира активността на амигдалата.

По този начин метаанализът предполага, че сериозните неблагоприятни фактори могат да променят механизмите за реакция на мозъка, особено амигдалата и префронталния кортекс, оказвайки влияние върху това как човек се справя психологически с трудностите. Тези резултати подчертават важността на по-нататъшните изследвания за пълно разбиране на дългосрочното въздействие на подобни ситуации върху мозъчната функция и за потенциално намиране на нови лечения за психологически заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com