Отслабване без глад - лекар разкри 2 основни тайни

3136
Отслабване без глад - лекар разкри 2 основни тайни
Снимка: iStock/Guliver

В борбата с излишните килограми не трябва да се подлагате на строги диети и да гладувате. В този случай е важно само правилно да създадете диета, която ще ви помогне да отслабнете, без да се изтощавате с диети и глад. По-подробно за това говори диетологът Дария Русакова. Тя пояснява, че една от тайните на отслабването без глад е свързана с баланса на мазнини, протеини и въглехидрати. Втората тайна е свързана с познаване на енергийната плътност на храните - не само на техните калории.

Отслабване без глад

“Преди всичко необходимо е да се изостави общият стереотип „за да отслабнете, трябва да ядете по-малко“, обяснява диетологът Дария Русакова.

Учени: Това е най-доброто време за закуска, обяд и вечеря за отслабване

“Този принцип работи само в случаите, когато калорийният дефицит е малък - например при норма от 2000 калории човек приема 1800. Няма абсолютно никаква нужда да гладувате и силно да се ограничавате в храната, именно този подход често води до до срив”, казва експертът.

“На първо място е необходимо да се анализират и коригират грешките в диетата - поддържане на необходимото ниво на енергия и осигуряване на тялото с необходимите макро- и микроелементи.

„За да направите това, трябва да наблюдавате калориите, които приемате, и състава на храната си, така че да получите максимална полза с минимум калории. Най-важното е да разберете енергийната плътност на храните, които консумирате“, казва кандидатът на медицинските науки.

Енергийната плътност на храната е количеството енергия (килокалории), съдържащо се в един грам храна (kcal/g).

„Този показател зависи от състава. Например мазните храни винаги са изключително калорични, защото мазнините имат енергийна плътност 9 kcal/g, продължава докторът.

“Напротив, воднистите зеленчуци и плодове няма да добавят допълнителни калории към вашата диета, тъй като водата има нулева енергийна плътност. Диетичните фибри, от които се нуждаем, имат относително ниска енергийна плътност, която е само 1,5-2,5 kcal/g. Следователно, колкото по-високо е съдържанието на вода и диетични фибри, толкова по-ниска е енергийната плътност на продукта.

"Имайки предвид този принцип, всички продукти могат да бъдат разделени на три групи", казва специалистът.

  • Продукти с ниска енергийна плътност от 0 до 1,5 kcal/g. Това са пресни зеленчуци (например зеле, краставици), листни салати и зеленчуци, пресни горски плодове и плодове (например ананас), постно месо, птици, риба, гъби, яйчен белтък.
  • Продукти с енергийна плътност от 1,5 до 4 kcal/g. Примери: сушени плодове без захар, пълнозърнест хляб, месо, кокоши яйца и най-често срещаните видове силен алкохол като уиски, водка и коняк.
  • Продукти с енергийна плътност над 4 kcal/g. Тук се включват всички нездравословни лакомства (сладки сушени плодове, бисквити, крекери, чипс, козинаци, халва, майонеза, локум) и дори здравословни, но много калорични бадеми, орехи, лешници, фъстъци. А също и кебап, колбаси, пържени картофи, кроасани, тестени изделия и ликьори.

Отслабване без диета: Лекар разкри как да отслабнете с 5 кг до Нова година

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com