Пародонтозата утежнява протичането на COVID-19

4685
Пародонтозата утежнява протичането на COVID-19

Според Medical Xpress, резултатите от проучването, в което са участвали повече от 500 пациенти, показват, че пациентите, страдащи от заболяване на венците, са 3,5 пъти по-склонни да отидат в реанимация и 4,5 пъти по-вероятно да се нуждаят от вентилатор, съобщава ФоксНюз.

Според това проучване, публикувано в Journal of Clinical Periodontology, пациентите с коронавирусна инфекция и проблеми с венците са поне три пъти по-склонни да развият усложнения, предаде БГНЕС.

В резултатите от кръвните тестове на пациенти с болести на венците нивото на маркерите, показващи възпалителен процес в организма, е било значително по-високо - може би това възпаление обяснява повишения риск от усложнения.

Полша отваря хотели, кина и ски писти

В Полша ще бъдат отворени хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни. Това ще е за пробен период от две седмици, предаде DarikNew...

"Резултатите от проучването показват, че възпалението в устата вероятно допринася за по-тежкия ход на коронавирусната инфекция", каза съавторът на изследването професор Лиор Шапира от Еврейския университет в Йерусалим, Израел.

"Хигиената на устната кухина трябва да бъде в списъка с препоръки, насочени към намаляване на риска от тежко протичане на заболяването с COVID-19-19", добави Шапира, която е и президент на Европейската федерация по пародонтология.

Пародонтозата, сериозна форма на заболяване на венците, която засяга около половината от възрастното население на света, може да бъде вредна, ако не се лекува - а протичането на COVID-19, придружено с възпалителни процеси, може да бъде фатално.

Изследването, проведено в Катар, включва 568 пациенти с потвърден коронавирус  от февруари до юли 2020 г.

От тях 40 участници в изследването са развили усложнения (това включва случаи, когато пациентите са били прехвърлени в интензивно лечение, свързани с вентилатор или когато са починали), а 528 не са.

Всеки трети преболедувал COVID-19 е с посттравматичен стрес

Всеки трети пациент, преминал тежка коронавирусна инфекция, впоследствие страда от посттравматично стресово разстройство. Такива данни ...

Други фактори, утежняващи хода на COVID-19, са висок индекс на телесна маса, астма, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и тютюнопушене.

Учените също така анализирали данни от биохимични кръвни тестове на пациенти, обръщайки внимание на показатели, свързани с възпалителен процес в организма. Вероятността за летален изход при пациентите с коронавирус, които имат възпаление на венците, е 8,81 пъти по-голяма от другите. В допълнение, такива пациенти са били 3,55 пъти по-склонни да бъдат приети в интензивно лечение и 4,57 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат свързани с вентилатор.

Един от авторите на това проучване, професор Мариано Санц от Университета Комплутенсе в Мадрид (Испания), каза, че бактериите, живеещи в устната кухина на пациенти с пародонтоза, могат да проникнат в белите дробове и да ги заразят.

„Това може да е един от факторите, които влошават хода на заболяването при пациенти с COVID-19 и увеличават риска от смърт. Персоналът на болницата трябва да идентифицира пациенти с коронавирус, страдащи от пародонтоза и да използва орални антисептици, за да предотврати разпространението на бактерии “, каза той.

Учените вече са показали връзка между пародонтоза и белодробни заболявания като астма, пневмония и хронична обструктивна белодробна болест, каза Шапира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...