По колко орехи на ден свалят холестерола

100221
По колко орехи на ден свалят холестерола
Снимка: iStock

Сред многото препоръки за здравословно хранене с цел намаляване на холестерола има една, която почти всички харесват – включването на включването на орехи в ежедневната диета. Последните проучвания обективно потвърждават ползите за сърдечно-съдовата система от консумацията им. Според испански учени за постигане на осезаем ефект по отношение намаляване холестеролните нива трябва ежедневно да се консумират 30-60 гр от тази ядка.

Орехи за по-ниски холестеролни нива

Рискът от развитие на сърдечно-съдови патологии е пряко свързан с нарушенията на липидния метаболизъм и няколко малки проучвания са успели да потвърдят, че диета с добавяне на орехови ядки води до трайно намаляване на холестеролните нива. Испански учени успяха да опишат по-подробно ефекта на тази ядка върху липидния профил. В извършеното от тях проучване са участвали над 600 относително здрави хора на възраст от 63 до 79 години.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете орехи

Участниците са били разпределени на случаен принцип в две групи, като всеки човек в експерименталната група е консумирал половин чаша (30-60 g) орехи дневно в продължение на 2 години. В края на експеримента са изследвани холестеролните нива, както и концентрацията и размера на липопротеиновите частици - протеиново-липидни комплекси с висока (HDL) и ниска (LDL) плътност , под формата на които холестеролните молекули циркулират в кръвта.

LDL често се нарича "лош" холестерол, тъй като именно той транспортира това восъчно вещество в клетките и се отлага в стените на кръвоносните съдове, образувайки атеросклеротични плаки. В допълнение, липопротеиновите частици се различават по размер, а „лошите“, чийто излишък в кръвта често се свързва с развитието на атеросклероза и заболявания на сърдечно-съдовата система, са малки и относително по-плътни LDL частици.

Оказа се, че благодарение на двугодишната „ядкова“ диета, участниците в проучването понижиха нивата на общия и LDL, както и дела на холестеролните частици с ниска плътност. Такива промени несъмнено трябва да повлияят на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Интересното е, че ефектът на ядките върху качеството на холестеролните отлагания е по-изразен при мъжете, но причините за това все още са неясни.

Друг нюанс: тъй като участниците в проучването са били в напреднала възраст, много от тях са били лекувани за хипертония и високи холестеролни нива, по-специално, като са приемали статини за нормализиране на последните показатели. Според изследователите в този случай ефектът от обогатената с ядки диета е по-слаб само, защото холестеролните нива вече са били нормализирани с помощта на лекарства, които между другото имат много странични ефекти, съобщава изданието The Health Site.

Но притесненията на участниците в този експеримент за страничния ефект от приема на орехови ядки – нежелано напълняване – се оказват напразни.

Още: Учени: Хората с това заболяване трябва да ядат по 30 гр орехи всеки ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com