Повече от век знаем, че околната среда влияе на здравето ни - защо все още обвиняваме нездравословния начин на живот?

5475
Повече от век знаем, че околната среда влияе на здравето ни - защо все още обвиняваме нездравословния начин на живот?
Снимка: iStock

Ние сме по-здрави и живеем по-дълго от нашите предци, но постоянно ни се напомня за смъртните случаи, причинени от войни, тероризъм и природни бедствия. Колкото и да са ужасни тези събития, те представляват по-малко от 1 % от 56-те милиона смъртни случая в света през 2017 г. Друго колосално разсейване е съсредоточаването върху начина на живот като начин за подобряване на здравето на хората и намаляване на неравенствата в здравеопазването.

5 съвета за здравословен живот

Разбира се, това, което хората ядат, колко спортуват, дали пушат и колко алкохол пият, има отношение към тяхното здраве. Но много по-голямо значение имат обстоятелствата, в които хората се раждат, живеят, работят и остаряват. Фактът, че околната среда влияе върху живота и здравето на хората, е известен отдавна. През 1842 г. докладът на Едуин Чадуик за санитарното състояние на трудоспособното население на Великобритания подчертава, че лошото здраве на бедните не е резултат от безделието им, а от ужасните условия на живот.

Разберете кои са топ 10 съвета за здравословен начин на живот

Днес част от децата все още живеят в абсолютна бедност. Те нямат достатъчно питателна храна и семействата им разчитат на благотворителност. Те нямат стабилен, приличен дом и са изложени на влага, прекомерен студ и опасни нива на въглероден оксид. Делът на хората, които спят на улицата, също се увеличава. Смяташе се, че заетостта е решение на проблема с бедността, но броят на хората, които живеят в бедност, е близо 4 милиона, а все повече работни места са на непълно работно време, нископлатени или временни. Решението на проблема с лошото здраве е да се предотврати появата му. Но вместо да се възприеме превантивен подход и да се насърчи здравословният живот чрез подобряване на средата и условията, в които хората живеят, националните здравни служби са създадени предимно за лечение на симптомите на лошото здраве.

7 правила за здравословен начин на живот, които трябва да следвате

Например Обединеното кралство разполага с Национална служба за борба с болестите. Тя е изключително добра, но основният стремеж трябва да бъде да се предотврати появата на тези скъпоструващи хронични заболявания. За съжаление, голямото намаление на безвъзмездното финансиране за обществено здраве на местните съвети в Обединеното кралство през последните години е свидетелство за продължаващото фокусиране на правителството върху лечението.

7 рецепти за здравословен начин на живот

Съществуващите образователни кампании в областта на общественото здраве насърчават хората да се движат повече, да се хранят по-здравословно и да ограничават консумацията на алкохол. Те не отчитат основните икономически фактори и пренебрегват факта, че много хора просто не разполагат със същите възможности или ресурси, за да бъдат толкова здрави, колкото другите. Икономическата основа на лошото здраве е твърде актуална днес, като се има предвид нарастващото завръщане на болестите на бедността и появата на нови опустошителни епидемии.

6 правила за здравословен начин на живот, от които е по-добре да се откажете

Реалността е такава, че изборът на хората по отношение на здравето е силно повлиян от условията, в които живеят. Дали имат безопасна, сигурна и достойно платена работа, която им дава контрол, гъвкавост и смисъл. Дали могат да си позволят добре отопляван, добре осветен, стабилен дом в безопасен район. Дали разполагат с пари, време и ресурси, за да купуват и приготвят здравословна храна и да водят активен начин на живот. Дали разполагат с пешеходна общност, която осигурява достъп до зелени площи и основни услуги.

Десетте навика за здравословен начин на живот

Начинът на живот също е важен за здравето, но поведението, свързано с начина на живот, има причини и тези причини също имат причини. Именно тези по-широки детерминанти на здравето оказват най-голямо влияние върху нашето здраве. Фактът, че в най-нуждаещите се райони смъртните случаи на деца пешеходци са почти десет пъти повече, отколкото в най-нуждаещите се райони, е подходящ пример за това как и до днес мястото, където живееш, може да те убие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com