При перде на окото - ето кои са първите симптоми

60498
При перде на окото - ето кои са първите симптоми
Снимка: iStock

Катарактата, наричана още "перде на окото", е разпространено заболяване, характеризиращо се със замъгляване на очната леща. Това състояние обикновено се появява след 40-годишна възраст и е резултат от слепване на протеините, отговорни за структурата на лещата. Въпреки че катарактата е най-честата причина за загуба на зрение в световен мащаб, тя е лечима. В настоящата статия ще разгледаме развитието на заболяването, неговите видове и как можем да предотвратим този проблем.

Как се развива заболяването катаракта?

Нормалната леща на окото е прозрачна, но при катаракта тя става мъглива, като се гледа през замъглено прозорче. Този процес прави зрението неясно и може да доведе до трудности при четене, шофиране и разпознаване на лица. Развитието на катарактата е постепенно и първоначалните симптоми са трудни за откриване, тъй като засягат само малка част от лещата на окото. С течение на времето, с прогресирането на възрастта, лещите стават по-неподвижни и замъглени, причинявайки загуба на зрение. Когато катарактата блокира светлината, което пречи на изображението да достигне до ретината, зрението се замъглява.

Качество на зрението: Какви плодове са полезни за очите?

Катарактата обикновено се развива в двете очи, но може да засегне само едно от тях. Ако и двете очи са засегнати, симптомите могат да се появят с различна скорост, причинявайки зрителни проблеми само в едното око, докато другото запазва нормалното си зрение. Първоначално, по-силната осветеност и носенето на очила могат да помогнат при справяне със симптомите, но ако увреденото зрение се превърне в пречка за ежедневните дейности, може да бъде необходима операция, която обикновено е безопасна и ефективна.

зрение

Симптоми на катаракта

Освен замъгляването на зрението, което е основен симптом на катарактата, има и други признаци, на които трябва да обръщате внимание. Някои видове могат да предизвикат избледняване на цветовете, придавайки им жълтеникав оттенък, като през филтър за сепия. За околните, развитата катаракта може да направи зеницата светло сива, вместо черна. Допълнителни симптоми включват чувствителност към светлина, затруднено зрение през нощта, двойно виждане, визуални ореоли около ярки светлини и чести промени в диоптрите. Ако усетите такива изменения, важно е да запишете час за очен преглед, особено ако се появи внезапна болка в очите или главоболие.

Как цветът на очите влияе на очните заболявания?

Видове катаракта

Съществуват различни видове катаракта, като най-честите са:

Ядрена катаракта

Този вид засяга централната част на лещата и обичайно се развива с възрастта. Лещата става по-твърда и придобива жълтеникав оттенък, като цветовете стават по-бледи.

Кортикална катаракта

Тя влияе на външните ръбове на лещата и предизвиква отблясъци, които затрудняват нощното шофиране и визуалната перцепция на цветовете.

Задна субкапсулна катаракта

Развива се в задната част на капсулата на лещата и бързо влияе на близкото зрение, особено при силна светлина.

Вродена катаракта

Този вид може да се появи при раждане или през детството и е свързан с генетични фактори или други заболявания.

С тези бабини рецепти ще излекувате катаракта

Кои хора са по-предразположени към развитие на катаракта?

Някои хора са по-склонни към развитие на катаракта, като диабетици, хипертоници, пушачи, хора с наднормено тегло, алкохолици, тези със семейна предразположеност и тези с други очни заболявания. Също така, стресът, продължителната употреба на компютър и леката до умерена дехидратация могат да спомогнат за развитието на катаракта.

Въпреки че катарактата е сериозно заболяване, в ранния етап е трудно да се установят симптомите. Важно е редовно да проверяваме зрението си и да консултираме с опитен офталмолог при първите признаци на проблеми. Съзнателното наблюдение и предприемането на подходящи мерки могат да помогнат в предотвратяването и успешното лечение на катарактата. За щастие, съвременната медицина предоставя ефективни методи за справяне с това заболяване и възвръщане на ясното зрение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com