Как цветът на очите влияе на очните заболявания?

5146
Как цветът на очите влияе на очните заболявания?
Снимка: iStock

Цветът на очите се определя от количеството и вида на пигментите в предната част на ириса, цветната част на окото. Въпреки че самият цвят на очите не причинява пряко очни заболявания, наблюдава се, че хората с определен цвят на очите могат да бъдат повече или по-малко податливи на определени очни заболявания. Връзката между цвета на очите и очните заболявания е многостранна и се влияе от генетични фактори, излагане на слънце и други елементи на околната среда.

Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

Една от добре документираните връзки е между по-светлите цветове на очите, като синьо и зелено, и повишената чувствителност към слънчева светлина. Очите със светъл цвят имат по-малко меланин - пигмент, който осигурява известна защита срещу вредното въздействие на ултравиолетовата (UV) радиация. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи може да допринесе за развитието на състояния като катаракта и макулна дегенерация. Установено е, че катарактата, характеризираща се с помътняване на очната леща, се среща по-често при лица с по-светли очи, което подчертава значението на защитните мерки, като например слънчевите очила.

От друга страна, хората с по-тъмен цвят на очите, например кафяв, са склонни да имат по-висока концентрация на меланин. Този пигмент не само предпазва очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, но и може да намали риска от някои очни заболявания. Проучванията показват, че хората с по-тъмни очи може да са по-малко податливи на катаракта и макулна дегенерация в сравнение с тези с по-светли цветове на очите.

Генетиката играе важна роля както за цвета на очите, така и за податливостта към някои очни заболявания. Специфични гени са свързани с производството на меланин и определянето на цвета на очите. Следователно индивидите наследяват характеристиките на цвета на очите си от своите родители и този генетичен произход може да повлияе на вероятността от развитие на определени очни заболявания.

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очите?

Въпреки че връзката между цвета на очите и очните заболявания е интригуваща, важно е да се отбележи, че тези връзки не са абсолютни. Други фактори, като общото състояние на очите, изборът на начин на живот и общото здравословно състояние, също допринасят за развитието на очни заболявания. Редовните очни прегледи, независимо от цвета на очите, продължават да са от решаващо значение за ранното откриване и лечение на очните заболявания.

Цветът на очите може да повлияе на податливостта към някои очни заболявания поради вариации в нивата на меланин и генетични фактори. Разбирането на тези асоциации може да помогне на хората с по-светли очи да предприемат проактивни мерки за защита от ултравиолетовата радиация, като например носене на слънчеви очила, като същевременно се подчертава значението на редовните очни прегледи за всички, независимо от цвета на очите им, за поддържане на оптимално очно здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com