Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни лекове срещу изпотяване на ръцете и краката

11 юни 2024, 05:55 часа

Изпотяването, особено на ръцете, винаги е смущаващо, особено когато трябва да покажете най-добрата си страна. Най-голямото неудобство е, когато трябва да стиснете ръката на някого и това ви се струва невъзможно и страшно.

Още: Това е най-ефикасното домашно средство против изпотяване

Причини за изпотяване на ръцете

Повечето хора се сблъскват с изпотяването на ръцете по време на стресови ситуации, напрегнати физически дейности или високи температури. В тези ситуации потните жлези отделят повече топлина, която се отвежда през кожата.

При някои хора е невъзможно да контролират изпотяването. Медицинският термин за този симптом е палмарна хиперхидроза.

Лекарите са на мнение, че прекомерното изпотяване се дължи на хиперактивната нервна система, която е отговорна за освобождаването на адреналин, сърдечния ритъм, свиването на кръвоносните съдове и изпотяването. С прости думи, този симптом се причинява от необяснимо разстройство в нервната система.

Природни лекове срещу изпотяване на краката и ръцете

Ябълков оцет

Оцетът има висока киселинност и помага за унищожаването на бактериите, които се намират по дланите на ръцете и краката. Той има подсушаващ ефект върху ръцете и краката.

Разтворете 4-5 супени лъжици ябълков оцет в купа с топла вода и накиснете ръцете/краката си. Дръжте ги там в продължение на 15 до 30 минути дневно.

Чай

Ако не ви харесва идеята за оцет, тогава поставете ръцете/краката си в умивалник или купа, пълна с чай. Чаят премахва бактериите и стяга порите, така че да се потите по-малко. Използвайте 3-4 пакетчета черен чай и ги накиснете в гореща вода. Когато водата е достатъчно хладка, използвайте я върху краката и ръцете си.

Сода за хляб

Содата за хляб помага за балансиране на масата на стъпалата и дланите на ръцете. Тя намалява потта и миризмата на краката. Разтворете 4-5 супени лъжици сода за хляб в малък съд с топла вода, след което накиснете ръцете или краката си в нея за 15 до 30 минути.

Царевично нишесте

Посипването на ръцете или краката с царевично нишесте има подсушаващ ефект. Използвайте нишестето по същия начин като праха.

Кокосово масло

Не ви болят очите. Кокосовото масло спира изпотяването и подхранва кожата на ръцете. Маслото премахва бактериите, които причиняват изпотяване и неприятна миризма. Нанесете малко количество кокосово масло върху потните участъци. Правете това след вземане на душ.

Други съвети

  • Мокрите кърпички с алкохол могат временно да изтрият потта и да стеснят порите. Тази техника е полезна в специални случаи в дейност, когато трябва да се срещнете с хора.
  • Чаят от градински чай е добър срещу изпотяване на ръцете, защото съдържа танинова киселина, която има стягащи свойства.
  • Пийте чай от градински чай и колкото се може повече вода, за да понижите телесната температура и да забавите изпотяването.
  • Още: За какво е признак постоянното изпотяване на дланите

    * Тази информация има за цел да допълни, а не да замени съветите на Вашия лекар и няма за цел да обхване всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Възможно е тази информация да не отговаря на специфичните ви здравословни особености.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес