Признаците, които издават преддиабет

26391
Признаците, които издават преддиабет
Снимка: iStock

Захарният диабет може да се развие почти незабележимо. Казано по-просто, това е заболяване, което причинява повишаване на нивата на кръвната захар до неприемливо високи стойности. 

Затова е изключително важно да се следят ранните признаци на диабет. Дори и тези, които са само предвестници на заболяването. Благодарение на навременната медицинска помощ и промени в начина на живот, диабетът може да бъде поставен под контрол и да се избегнат сериозни и неприятни последици.

Състоянието, известно като преддиабет, се отличава с постоянно повишаване на кръвната захар, което все още не е необратимо.

Въпреки това без промяна в начина на живот и без провеждане на лечение, преддиабетът почти винаги се трансформира в диабет. Това се случва около пет години след появата на първите признаци.

Ето кои са ранните симптоми на преддиабет и диабет тип 2, на които трябва да обърнете внимание.

1. Често уриниране

Когато кръвната захар е висока, бъбреците се борят с излишната глюкоза, отделяйки я чрез урината. Ето защо хората с преддиабет имат чести позиви за уриниране, особено през нощта.

2. Силна жажда

Този симптом е свързан с честото уриниране, което води до дехидратация на цялото тяло. В резултат човек изпитва постоянна жажда. Въпреки факта, че хората в това състояние пият много вода, в тялото им обикновено все още няма достатъчно течност.

В случая липсата на електролити (калий, магнезий и други минерали) често се добавя към дехидратацията и двете състояния се дължат на загубите на течност заради постоянното уриниране.

3. Постоянен глад

Не само жаждата, но и постоянният глад може да бъде предвестник на диабет тип 2. Нашата храносмилателна система превръща храната в прости захари (глюкоза), които след това тялото използва като гориво. При хората с диабет глюкозата от кръвта не може да проникне през клетъчните стени.

В резултат на това дори след обилно хранене пациентите с това заболяване и тези с преддиабет изпитват постоянен глад.

4. Чувство на постоянна умора

Неефективното разграждане и усвояване на глюкозата при диабет тип 2 води до глад на телесните тъкани. А това от своя страна провокира постоянна умора и летаргия.

5. Проблеми със зрението

Прекомерното количество захар в кръвта уврежда кръвоносните съдове и капилярите - стените им стават по-крехки и чупливи. В резултат зрението се влошава. Показателно е, че проблемът може да се прояви в едното око или в двете наведнъж и състоянието може да се влошава или внезапно да се подобрява.
Ако не обърнете внимание на този симптом с течение на времето можете напълно да загубите зрението си.

6. Намаляване на скоростта на регенерация на кожата и тъканите

Ако забелязвате, че раните по кожата ви не зарастват в продължение на седмици и дори дни, това е сериозен симптом, който не бива да пренебрегвате.

Тъй като стените на кръвоносните съдове и капилярите страдат от излишък на захар в кръвта, тялото вече няма достатъчно ресурси за регенерация. Бавното заздравяване на раните крие опасно висок риск от инфекция.

7. Изтръпване или болка в крайниците

Кръвната захар влияе върху кръвообращението, което в крайна сметка уврежда нервните окончания. При хора с диабет тип 2 това води до болка, изтръпване и мравучкане в пръстите и крайниците. Най-често този симптом засяга краката.

Това състояние се нарича невропатия и подобно на други симптоми може да се влоши с течение на времето.

8. Локално потъмняване на кожата

В някои области кожата може да се обезцвети или да потъмнее. Обикновено говорим за врата, подмишниците, кожата в слабините, кокалчетата и лактите.

9. Сърбеж и гъбични инфекции

Прекомерно високото количество глюкоза в кръвта и урината е храна за гъбичките и дрождите, което от своя страна може да доведе до всякакви инфекции. Гъбичките обичат топли и влажни места: устата, гениталиите, подмишниците.

Ако сте с наднормено тегло, инфекцията с удоволствие ще се засели в гънките на кожата ви. Проблемните зони обикновено са възпалени и сърбящи, а кожата става по-тънка и болезнена.

Колкото по-рано започнете лечението на диабет, толкова по-малко усложнения ще срещнете в бъдеще. 

Ако при вас са налични поне 1-2 симптома от изброените по-горе, посетете лекар.

Важно: Статията е с информативен характер. Информацията, предоставена в нея, не може да се използва за поставяне на диагноза, назначаване на лечение и за заместване на консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com