Пробиотиците, от които тялото ни има нужда

12099
Пробиотиците, от които тялото ни има нужда
Снимка: iStock

Всички сме чували, че пробиотиците са полезни за чревната флора и за храносмилането си. Можем да си ги набавим от храната или пък чрез хранителни добавки.

Важно е да поддържаме здравословна чревна флора, за да можем да предпазим организма си от развитието на патогени. Някои антибиотици могат да нанесат дисбаланс в чревната флора и съответно да се наруши баланса от добрите и лошите бактерии. В този случай се приемат и пробиотици, които да поддържат баланса и да се възстанови хармонията. 

Някои от тях се намират в тънките черва, но доста голяма част от тях пребивават и в дебелото черво. Ако чревната ни флора не е в добра състояние, целият ни организъм става по-податлив на различни заболявания.

Пробиотиците без никакво съмнения са полезни и е важно да знаем как да си ги набавим. Различни видове помагат за разнообразни стомашни проблеми. Ето и част от големите групи, които е хубаво да си ги набавяте, когато имате проблеми. 

Lactobacillus acidophilus

Този вид бактерии са полезни при синдрома на раздразненото черво, язви, екзема и непоносимост към лактоза.

Те са нормална част от флората на устата, червата и влагалището. Помагат да попречите растежа на потенциално вредни бактерии. Приемат се чрез хранителни добавки, мляко или ферментирали продукти. 

Acidophilus

Са бактерии, които се приемат по време на антибиотично лечение. Те ви предпазват от страничните ефекти, като диария, гъбични инфекции, инфекции и други неща. 

Съдържа се в киселото зеле, както и в азиатските му разновидности. В аптеката можете да го откриете като хранителна добавка. 

Bifidobacteria

Тази бактерия може да ви помогне да се справите със синдрома на дебелото черво или улцерозен колит. Може да помогне за намаляването на появата на кариесите или пък за балансирането на нивата на холестерола. 

Saccharomyces boulardii

Тази бактерия е чудесна за лечението на Крон, която се характеризира с раздразнение на дебелото черво. Причината затова е бактерия, която се казва Clostridium difficile. Пробиотикът се намира в аптеката отново като хранителна добавка. Можете да си го набавите и чрез консумация на кефир, комбуча чай или напитка.

Streptococcus Thermophilus

Последният вид пробиотик ще помогне на хората, които имат непоносимост към лактоза. Той е специализиран именно за този проблем. Отново можете да го откриете в кефира или киселото зеле. 

Като цяло всички пробиотици, които споменахме се откриват под формата на хранителни добавки. Ако няма да приемате антибиотик, но пиете лекарства, които ви доставят стомашен дискомфорт, то попитайте вашият фармацевт за най-добия вариант. Обадете се и на личния си лекар и го помолете за съвет. Освен за диария, пробиотиците могат да бъдат полезни и за запек, така че е добре да се консултирате с лекар, преди да предприемете действия и прием.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com