Пролетна умора или депресия – ето как да ги различим

3614
Пролетна умора или депресия – ето как да ги различим
Снимка: iStock

Слънцето гали зеленината, която обгръщате с очи, хората са усмихнати, планират походи в планината и дълги обеди на открито, а вие нямате желание за нищо и се чувствате изцедени до краен предел? Пролетна умора или депресия – ако може да идентифицирате кое ви мъчи, ще съумеете и по-лесно да потърсите помощ или сами да преодолеете състоянието си. Пациентите обикновено грешат депресията с пролетна умора и това е очаквано, като се има предвид, че много от симптомите им съвпадат, което прави познаването и идентифицирането на различията между двете състояния от ключово значение за решаване на проблема.

Симптоми на пролетна депресия

Пролетната депресия е позната като сезонно афективно разстройство. Симптомите ѝ се препокриват с характерните симптоми на депресията, но се проявяват само през пролетта, докато през останалите сезони пациентът няма оплаквания и се чувства пълноценен, в добро здраве и с добро самочувствие. Сред най-честите симптоми, които посочва NHS (Британската здравна служба), най-ярко се проявяват:

- отказ от социални контакти и нежелание за общуване

- лошо настроение, раздразнителност

- загуба на интерес към дейности, които са носели удоволствие

- загуба на интерес към работата и семейството

- усещане за безполезност, малоценност и отчаяние

- тревожност, непрекъснато притеснение

- ниско самочувствие, влошена самооценка

- разрушителни мисли

- склонност към плачливост без видима и ясна причина

- намалено сексуално желание и интерес към другия пол и към собствения външен вид.

Не е задължително да имате всички симптоми, за да бъдете диагностицирани с пролетна депресия, но в колкото повече от твърденията се разпознавате, толкова по-вероятно е именно това сезонно афективно разстройство да ви прави тъжни, уморени, неуверени и нещастни. Потърсете помощ, без да се притеснявате – търсенето на специалист не е срамно, напротив, в редица страни от Европа психоаналитикът е най-честият човек, с който известните и богатите се срещат и прекарват времето си. Психичното здраве е не по-малко важно от физическото, а депресията не означава, че сте луди. Просто тялото ви се справя по-трудно със стреса, който се натрупва, трансформира в дистрес и причинява тежки и неприятни симптоми, които рушат здравето и живота ви. Лекарят знае как да се справи и да върне усмивката и слънцето, което не виждате, доброволно затворили се в себе си и между четирите стени на дома или офиса ви.

Освен тези симптоми може да забележите в себе си и други – чисто физически, които са характерни за пролетната умора – понижена активност, липса на енергия, увеличена нужда от сън и почивка, глад за сладки и мазни храни, преяждане, срещане на трудности в опитите за концентрация. Именно това съвпадение на симптоми прави разграничаването на пролетната умората от депресия трудно.

Симптоми на пролетна умора

За да откриете дали страданията ви са причинени от пролетна умора или депресия, следва да познавате и симптомите на пролетната умора и да може умело да ги сравнявате. Сред  най-ярките симптоми на пролетната умора със сигурност ще срещнете и такива, които са характерни за депресията – умора, понижена енергия, необходимост от повече сън и необичайна сънливост през деня, трудности, свързани със заспиването, нервно напрежение. Причината за пролетната умора може да бъде както липса на витамини и минерали след дългата и изтощителна зима, така и да бъде причинена от нормална реакция към по-високите пролетни температури, възможно е да има медицинска основа като алергии или дори да се дължи на пролетната депресия. Тоест понякога не е нужно да се опитваме да разграничим от какво страдаме – пролетна умора или депресия, защото едното е възможно да е следствие от другото.

Световъртеж, раздразнителност, главоболие, болки в ставите и лошо настроение са сред другите най-чести неприятни симптоми, съпътстващи пролетната умора.

На какво се дължи пролетната умора?

Учените все още работят по темата и няма консенсус, но според масово споделяното мнение пролетната умора се корени в липсата на слънчева светлина и късия ден през зимата, което продължава твърде дълго и води до изчерпване на витамини, минерали и на хормона на щастието – серотонина, чието производство зависи именно от дневната светлина. Натрупва се хормонът на съня – мелатонин. През пролетта дните стават по-дълги, тялото пренастройва хормоналните си нива и това оказва силно напрежение върху организма, чиято ответна реакция е именно умората.

Топлото време също е вероятна причина за умората. По-високите температури обикновено понижават кръвното налягане, а ниското кръвно налягане е често свързано с ниски нива на енергия, сънливост и лошо самочувствие. Приемащите медикаменти за хипертония е добре да обсъдят дозата с лекаря си, за да не понижат прекомерно своето кръвно налягане в топлото време.

Независимо дали страдате от умора, или от депресия, лекарят ще ви помогне да се съвземете и да продължите с усмивка напред.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com