Проучване показа: Младите масово не ползват презерватив

42471
Проучване показа: Младите масово не ползват презерватив
Снимка: iStock/Guliver

Младите са наясно, че трябва да използват презерватив всеки път, но когато моментът настъпи, това правило твърде често бива пренебрегвано. Двугодишно глобално изследване на Durex доказва, че много младежи не са притеснени за последствията от секса без предпазни средства и/или не са достатъчно уверени, за да настояват да използват кондом, което означава че те често поемат рискове, които са наясно, че не бива да поемат.

Общоприетото схващане че, „това няма да се случи точно на мен“ в комбинация с липсата на осведоменост за инфекциите, предавани по полов път, и нежеланата бременност подхранват развитието на така наречената „култура на непреодолимостта“ .

Поведението му след секс означава, че...

Поведението на мъжа след секс говори много за него и отношенията между двамата. Всеки има своите особености, но ето някои подсказки, ко...

Фактите са показателни: 40% от сексуално активните на възраст между 16 и 24 години признават, че са правили секс с повече от един партньор без презерватив, а 61% дават утвърдителен отговор, че обикновено не помислят за презерватива до момента, в който той не им потрябва. Въпреки този често поеман риск, само 14% от анкетираните признават, че сексуално предаваните инфекции са тяхното основно притеснение. По-малко от четвърт споделят, че най-голямото им притеснение от незащитения секс е нежеланата бременност.

Статистиката от отговорите на анкетираните показва какви са мащабите на бариерите пред безопасния секс. Почти половината (48%) от участвалите в проучването смятат, че никой от техните приятелски кръгове не би се заразил с ХИВ и СПИН.

„Миналата седмица правих секс с някого без да използвам презерватив. Отидох в болницата, взех хапче и проблемът беше решен. Същото е като да имаш настинка“, споделя един от анкетираните. „Мисля, че ХИВ-ът е свързан с поколенията. Нашето поколение не мисли за ХИВ“, е мнението на друг от участниците в проучването.

"Безопасният секс трябва да бъде отговорност и на двамата партньори, но това, което научихме от много млади мъже по време на нашето проучване бе, че жените имат по-ключова роля – случва се това, което те поискат. Младите жени споделят, че независимо, че са наясно, че трябва да настояват партньорът им да използва презерватив редовно, в много случаи двойката не използва презерватив по ред причини. Един от често срещите доводи е, че ако те настояват партньорът им да използва презерватив, това би го отблъснало. Този страх от отхвърляне или убиване на настроението е главната бариера за много млади жени, но ние открихме, че в повечето случаи това изобщо не съответства на реалността. Всъщност е вярно точно обратното", коментира Марк Пиърсън, регионалнен бранд директор на Durex.

Защо шведска певица сложи презерватив на крака си?

Младата шведска певица Зара Ларшон предизвика фурор в родината си, като пусна в Инстаграм снимка, на която протестно е сложила презерва...

Допълнителна статистика:

- 34% от момчетата предпочитат да правят секс без презерватив, опитвайки се да се измъкнат, без да го използват1

-15% от анкетираните момичета казват, че си носят презерватив винаги когато излизат навън2

- Трима от четирима анкетирани признават, че в известна степен се срамуват да говорят за секс

90% от новите случаи на ХИВ в България са по сексуален път

90 % от новите случаи на ХИВ в България са инфектирани по сексуален път, а тази година са открити нови 113 случая на ХИВ-инфекция при и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com