Психичните заболявания повишават риска от инфаркт

3339
Психичните заболявания повишават риска от инфаркт
Снимка: iStock/Guliver

Рискът от поява на инфаркт е по-висок сред хората с психично заболяване, твърдят изследователи. Сърдечният удар, превърнал се във водеща причина за инвалидизация и смъртност в световен мащаб, отдавна е свързван с психиката, но тепърва хипотезата се подкрепя от по-сериозни доказателства.

Според Американската сърдечна асоциация (AHA) всяка година близо 800 000 души в САЩ получават инфаркт. Около 130 000 от тях умират, а други живеят години наред с множество здравословни усложнения.

Психичните разстройства също засягат голям брой от населението. Според последните статистически данни от Националния институт за психично здраве над 43 милиона възрастни американци на възраст над 18 са имали форма на психично заболяване през изминалата година. Това представлява почти 18 на сто от всички възрастни в страната.

Проучването е с водещ автор Йона Цуфлахт, студент по медицина в Колумбийския университет. Тя анализирала данни от базата най-големия регистър на здравеопазването в САЩ, а нейните открития бяха представени по време на Международната конференция на Американската сърдечна асоциация.

Новото изследване посочва психичните заболявания като тревожност, депресия, пост-травматично стресово разстройство (ПТСР) и други като особено рискови за здравето на сърцето. Цуфлахт проучила здравните досиета на повече от 50 000 души, постъпили в болница след сърдечен удар. Близо 4 000 от тях били с такива психични заболявания.

Инфаркт повали Христо Бонев

Легендата на Локомотив Пловдив и българския футбол Христо Бонев е получил инфаркт, съобщава "Марица". Той е хоспитализиран в клиниката...

Тя твърди, че за пациентите с подобни проблеми опасността от инфаркт е с 3,5 пъти по-висока в сравнение с останалите хора.

Въпреки че това е наблюдателно проучване и авторите така и не успяват да установят причинно-следствената връзка, Цуфлахт и колегите й предлагат своя версия по въпроса. Според тях психологичният дистрес кара мозъка да реагира чрез „борба или бягство“ - естествена реакция на организма при състояние на опасност. Това от своя страна води високо кръвно налягане, което пък е водещ рисков фактор за инфаркт.

Освен това психичните нарушения могат да доведат до промени в клетката, което води до възпаление и оксидативен стрес, който също допринася за фаталното състояние, коментират изследователите.

"Медицинските специалисти трябва да се вслушват в своите пациенти за симптоми на психично заболяване, особено при тези, които могат да бъдат изложени на повишен риск от инфаркт. Един пациент с високо кръвно налягане, висок холестерол и над 6 месеца на депресивни симптоми трябва да поражда голяма загриженост сред лекарите“, категорична е Йона Цуфлахт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com