Разберете как можем да се предпазим от хипертония

10972
Разберете как можем да се предпазим от хипертония
Снимка: iStock/Guliver

Въпросът как можем да се предпазим от хипертония е от съществена важност, имайки предвид, че България е на челно място по смъртност от заболявания, причинени от високото кръвно налягане, както и от последствия от нелекувана хипертония. Профилактиката и ранното диагностициране на хипертонията са ключови за осъществяване на успешен контрол над нея.

Как можем да се предпазим от хипертония е сложен въпрос, тъй като високото кръвно налягане може да бъде причинено както от заболявания, така и просто от стрес. Въздействайки едновременно върху ума и тялото можем да поддържаме кръвното налягане нормално. Поддържането на добро общо здравословно състояние на тялото и на спокойствие на духа, съчетани с пълноценно меню, контрол на теглото и осигуряване на качествен сън, помагат за поддържане на нормално кръвно налягане и помагат на хората, които се интересуват как можем да се предпазим от хипертония.

Как можем да се предпазим от хипертония?

1. Редовните профилактични прегледи при личния лекар не са нито формалност, нито загуба на време. Те са от ключово значение за ранното откриване на заболявания, които водят до хипертония. Самата хипертония също може да бъде диагностицирана рано при подобни профилактични прегледи и да бъде повлияна успешно.

2. Поддържането на нормално тегло също е ключът към отговора на въпроса как можем да се предпазим от хипертония. Пациентите с наднормено тегло по-често страдат от сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и свързаните с тях усложнения.

Кардиолог: Направете това вечерта, за да не се събудите с високо кръвно сутринта

3. Спокойствието, намирането на начини за разпускане и справяне със стреса, качественият и пълноценен сън, са в основата на доброто здраве. Те помагат и да поддържате кръвното си налягане норма. Хората, които са щастливи, спокойни, почиват качествено и не живеят под непрекъснат стрес в дома си или на работното си място, много по-рядко страдат от високо кръвно налягане. Ако се интересувате как можем да се предпазим от хипертонията, старайте се да бъдете спокойни, заобиколете се с позитивни хора и се наслаждавайте на живота, без да се притеснявате за дреболии. Силните емоции и нервно-психичното пренапрежение следва да се избягват.

4. Ограничаването или още по-добре пълният отказ от алкохол и тютюнопушене помагат за контрола над кръвното налягане. Злоупотребата с алкохол, стимулиращи напитки и дори кафе може да доведе до хипертонична криза. Скок в кръвното налягане се наблюдава и след всяка изпушена цигара, макар да е малък и временен.

5. Научете се да се храните правилно, ако се интересувате как можем да се предпазим от хипертония. Консумацията на мазни меса, тлъсто, както и големите количества сол са абсолютно табу за пациентите, страдащи от хипертония. Ограничаването на приема на сол и мазнини за сметка на пресни плодове, зеленчуци и белтъчини, може да ви помогне да поддържате кръвното си налягане нормално и да избегнете хипертонията.

Важно: Пие ли се вода при високо кръвно?

6. Спортът е важен фактор за профилактиката на хипертонията. Не става въпрос да пробягате маратон, а да спортувате според възрастта, възможностите си и здравословното си състояние. Дори дългите разходки могат да ви помогнат да намерите отговора на въпроса как можем да се предпазим от хипертония.

7. Важно е и да внимавате какви медикаменти приемате. Част от медикаментите за контрол над редица хронични заболявания водят до повишаване на кръвното налягане. Голяма част от лекарствата за запушен нос учудващо също могат да доведат до хипертония. Внимавайте какво пиете от аптечката си, ако целта ви е да намерите отговор на въпроса как можем да се предпазим от хипертония.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com