Решението срещу хемороиди според Аюрведа

13752
Решението срещу хемороиди според Аюрведа
Снимка: iStock/Guliver

Установено е, че хемороидите се срещат по-често при хора на средна възраст. Има два различни вида хемороиди в зависимост от тяхното местоположение - вътрешни и външни.

Вътрешните хемороиди се намират във вътрешната обвивка на ректума и не се усещат. Обикновено са безболезнени,но могат да доведат до кървене.

Външните хемороиди обаче могат да бъдат болезнени и подути и са разположени върху кожата около ануса.

Фармацевт: Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

Причини за хемороидите

Смята се, че напрежението по време на изпразването на червата - често при хора, страдащи от запек, е основната причина за развитието на хемороиди. Въпреки това има много други фактори, които могат да увеличат риска на човек да страда от тях.

Нелекувани състояния - Забавяне в лечението на определени нарушения и заболявания на стомашно-чревната система, като дизентерия, диария, колит и др., може да бъде свързано с образуването на хемороиди.

Бременност - Следродилните хемороиди и хемороидите по време на бременност стават все по-често срещани и се дължат най-вече на разширяването на матката по време на бременност и вероятно поради натоварването на ректалната стена по време на раждане.

Симптоми

Болката, дразненето и усещането за подуване в близост до аналната област - това са първи признаци за развитие на хемороиди. Ако почистването води до допълнително влошаване - това подсказва за образуването им. Яркочервените изпражнения са сигурната индикация за наличието на вътрешни хемороиди.

Аюрведично лечение

Тъй като аюрведичната медицина включва много промени в диетата и начина на живот, някои средства за предотвратяване и лечение на хемороиди са доста прости и свързани именно с тях.

Заседнал начин на живот - много учени смятат, че липсата на физическа активност може да бъде една от основните причини за увеличаването на хората, засегнати от хемороиди в наши дни.

Избягвайте да ядете храни, които са трудни за смилане. Тъй като хемороидите са склонни да се образуват поради повишен натиск върху ректалните стени, яжте храни, които са леки и лесни за отделяне. Консумирайте повече сурови, богати на фибри плодове и зеленчуци.

Увеличете физическата активност - ако дълго време сте лежали на дивана, време е да станете и да тренирате. Умерените упражнения не само помагат за лечение на хемороидите, но и подобряват начина на живот.

Яжте храни, които подобряват храносмилането - ако имате слаба храносмилателна система, добавете богати на пробиотици храни към диетата си. Можете също да допълните диетата си с пробиотични добавки, които улесняват храносмилането и омекотяват изпражненията.

Увеличете приема на вода - дехидратираното тяло може да доведе до втвърдяване на изпражненията, пиенето на повече вода може да улесни изхождането.

Сушените смокини са невероятно аюрведично лечение. Накиснете малко сушени смокини в топла вода за една нощ и ги изяжте на гладен стомах на сутринта.

Смес от сок от лимон, джинджифил и прясна мента, заедно с мед, може да бъде ефективно лечение.

Папая, семена от манго, сусам, горчива тиква, ряпа, ориз, пшеница, репички, джинджифил, лук и други богати на фибри храни трябва да се добавят повече към диетата като средство за лечение.

Честен разговор за хемороидите или едно табу по-малко

Предотвратяване на хемороиди

Пиенето на малка чаена лъжичка рициново масло смесено с мляко ще помогне за по-лесно изхождане и ще намали натиска върху ректалните стени и мускули. Масажирането на корема с масло от розмарин и майорана или добавянето на няколко капки масло от хвойна или кипарис към ваната ви може да действа като прекрасна превантивна мярка срещу тези натрапници.

 

Източник: http://msarogyam.com/home-remedies-for-hemorrhoids-or-piles-causes-and-ayurvedic-treatment/#Treatment_for_Hemorrhoids

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com