Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риск от деменция: 2 личностни черти, свързани с ускорения когнитивен спад

29 май 2022, 14:00 часа

Учените са установили, че един от факторите, които могат да повлияят на развитието на деменция, е наличието на две специфични черти на характера на човек. Експертите свързват повишената нервност и ниското ниво на добросъвестност с ускорения когнитивен спад.

Повишената нервност се характеризира с постоянна тревожност, а добросъвестността означава висока дисциплина и организираност. Според психиатъра Дейвид А. Мерил, постоянният стрес може да доведе до повишаване на нивата на кортизол в организма. И това, казва той, причинява по-бързо мозъчно свиване, което е свързано с риска от болестта на Алцхаймер.

Хората, които имат симптоми на когнитивен спад, като лоша памет, все още могат да водят нормален живот и да извършват ежедневни дейности. Не може да се каже същото за хората с деменция. Отбелязва се, че около 12-18% от хората на възраст 60 и повече години имат леко когнитивно увреждане. В същото време около 10-15% от тях развиват деменция. Учените искат да разберат дали определени личностни черти могат да допринесат за ускоряването на упадъка на мозъка и развитието на деменция.

Учени: Предпочитанието към тези храни издава деменция

За целта експертите проведоха проучване, като изследваха данните на почти 2000 възрастни хора. Определянето на когнитивния статус на участниците се е провело на три етапа. Първо, нивото на мозъчна дисфункция било измерено въз основа на 19 теста. На втория етап невропсихологът направил сляпа оценка на степента на влошаване. След това опитен лекар лично прегледал участниците.

В крайна сметка изследователите открили, че участниците с по-високи нива на добросъвестност са имали 22% по-нисък риск от когнитивен спад. По този начин ниското ниво на организираност и отговорност има отрицателно въздействие върху здравето на мозъка. Освен това участниците с повишена нервност са имали 12% по-голям шанс да развият проблеми с мисленето, паметта и познанието според проучването.

Авторите на изследването отбелязват, че хората с високи нива на отговорност и ниска нервност имат повече години пред очакваното начало на деменция. Например за 80-годишен човек тези черти на характера увеличават живота без когнитивно увреждане с две години.

Как да разберете дали сте застрашени от деменция? Шест въпроса за диагнозата и рисковете

След 60-годишна възраст хората са изложени на риск от бързо прогресираща мозъчна дисфункция. Учените обаче назоваха навик, което забавя когнитивния спад със седем години, а именно – владеенето и упражняването на поне един чужд език. Говоренето на чужд език осигурява умствената стимулация, необходима за предотвратяване на стареенето на мозъка. За разлика от други фактори, за които се смята, че предпазват от загуба на паметта (упражнения, диета), езикът „остава с нас през цялото време“, казват експертите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес