Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязко замайване и гадене - причини за възникването им

10 юли 2024, 11:33 часа

При рядкото и остро замайване хората губят чувството си за равновесие, а предметите около тях сякаш се колебаят или въртят, като при някои хора това заболяване е придружено от гадене - рефлекторно желание за повръщане. Ето защо си струва да разгледаме подробно острия световъртеж, причините и начините да се отървем от него.

Проблемът се обяснява със заболявания, които са общо над 80: заболявания, свързани с вестибуларния апарат, сърдечносъдовата система, нарушено мозъчно кръвообращение, увреждане на гръбначно-мозъчната тъкан, анемия и др. Някои от тях са безобидни, но има и опасни за човешкото здраве.

Главоболие: 9 бързи трика за премахването му

Причини за появата на остър световъртеж и гадене:

Сред всички причини за най-често срещани се смятат:

1. Цервикална остеохондроза - в този случай се наблюдава не само замайване, но и прилошаване при извършване на резки движения (завъртане или повдигане на главата, промяна на положението на тялото).

2. Възпаление на вътрешното ухо - лабиринтит. В допълнение към състоянието, разгледано в статията, лабиринтитът може да причини увреждане на слуха, изпускане на секрет от ушния канал.

3. Възпаление на вестибуларната част на вестибулокохлеарния нерв. Световъртежът може да се прояви при извършване на резки движения, а характерна черта на това заболяване е честото безпокойство в началото, но след няколко дни състоянието се подобрява. По-късно заболяването може да бъде нарушено за произволно дълъг период от време.

4. Незлокачествено заболяване на вътрешното ухо - болест на Мениер, придружена от световъртеж, повръщане, увреждане на слуха, шум в ушите.

5. Черепно-мозъчни травми.

6. Инсулт, който причинява не само загуба на равновесие, но и двойно виждане, проблеми с говора и координацията, постоянна слабост и прилошаване.

10 обичайни храни, които могат да причинят главоболие

7. Базиларна мигрена - хронично заболяване от неврологичен характер (причина за внезапно замайване при жените).

8. Прием на лекарства, чиито странични ефекти включват гадене и замайване.

9. Повишен холестерол, атеросклероза, кръвно налягане.

10. Менструацията, менопаузата, бременността също предизвикват гадене.

11. Стресът, липсата на сън, постоянното безпокойство, липсата на полезни хранителни вещества, алкохолните напитки - всичко това допринася за силното замайване.

Няколко съвета за отстраняване на проблема

При чести пристъпи пациентът трябва да се консултира с лекар. Приемът на лекарства обаче не е единственото нещо, което може да помогне за излизане от ситуацията.

На първо място, трябва да пиете повече течности (за предпочитане вода). Второ, не злоупотребявайте с кофеина, забравете за алкохола и цигарите. И накрая, правете много разходки на чист въздух, яжте храни, които са полезни за мозъка, и се старайте да не сядате зад волана.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес