Ще натрупате витамин D в тялото само ако направите това

1785
Ще натрупате витамин D в тялото само ако направите това
Снимка: iStock/Guliver

Витамин D е важно вещество за нашия организъм. Една от най-важните му функции е да осигурява усвояването на калция от храната. 10-20% от необходимото количество витамин D се набавя от храната, а останалата част се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи от група В (UV-B). Храните, които са източник на витамин D, включват риба, особено сьомга и риба тон, както и гъби, мляко и яйца. Слънчевата енергия превръща дермалния 7-дехидрохолестерол във витамин D3, който се пренася до черния дроб и бъбреците, където се превръща в активен витамин D.

Най-богатият източник на витамин D, чието значение стана още по-очевидно, особено по време на пандемията, поради имуностимулиращия му ефект, е слънцето. "Слънцето обаче също трябва да се използва правилно", каза специалистът по ендокринна хирургия проф. д-р Йешим Ербил. 

Хората смятат, че получават достатъчно витамин D, когато се пекат на слънце в продължение на часове. Напротив, с потъмняването на кожата синтезът на витамини намалява, което води до повишен риск от появата на рак, предупреди той.

Експертът разказа за начините за натрупване на този витамин, който ни предпазва от много заболявания - от остеопороза до рак.

Ако правите тези неща, скоро телефонът ви ще прегрее и ще го унищожите

4 часа и 10 минути е средното време, което хората прекарват на мобилните си телефони. Следователно най-малкото, което очакваме, е телеф...

Няма консенсус относно "оптималното" ниво на витамин D, като повечето изследователи смятат, че нива над 30 ng/ml са достатъчни, нива между 20 и 30 ng/ml - недостатъчни, а нива под 20 ng/ml - дефицит. Съществуват много проучвания, които показват, че нива на витамин D под 20 ng/ml влияе неблагоприятно на здравето на костите, но няма консенсус относно това какво е необходимото количество за здрави кости. В тази връзка някои изследователи твърдят, че нивата на витамин D трябва да бъдат между 70 и 80 ng/ml. Когато нивата на витамин D надхвърлят 150 ng/ml, се смята, че настъпва интоксикация с витамин D (отравяне). Поради тази причина обикновено не се препоръчва да се поддържат нива на витамин D над 100.

Най-важните причини за дефицит на витамин D са възрастта, тъмният цвят на кожата, затлъстяването, употребата на лекарства, ускоряващи метаболизма, недостатъчното или прекомерно излагане на слънце, остеопорозата (загуба на костна маса), нетравматичните (спонтанни) фрактури, остеомалацията, малабсорбцията, хроничната бъбречна недостатъчност, хроничното чернодробно заболяване и повишените нива на паратиреоиден хормон. Витамин D е изключително важен за имунната система и за него има рецептори в клетките на имунната система. При повишени нива на антитела при автоимунни заболявания витамин D не може да се свърже с тези рецептори. При болестта на Хашимото нивата на витамин D обикновено са ниски. Освен това ниските му нива допринасят за развитието на автоимунни заболявания.

Слънчевата светлина UV-A, за разлика от слънчевата светлина UV-B, предизвиква тен чрез стимулиране на меланиновите клетки в кожата, но не стимулира производството на витамин D. Освен това прекомерният тен под UV-B не позволява на генериращия витамин D UV-B да влезе в контакт с по-дълбоките слоеве на кожата, като по този начин потиска производството на витамин D. От друга страна, UV-B лъчите не могат да проникнат през стъклото и дрехите. Поради тази причина при слънчеви бани зад стъкло или плат или при използване на продукт със защитен фактор, по-висок от 20, не се извършва синтез на витамин D. Слънчевите лъчи трябва да влязат в контакт с кожата. Тъй като синтезът на витамин D в кожата не започва веднага, не трябва да вземате душ веднага след слънчеви бани. В случай на спешност за предпочитане е топъл душ без сапун и шампоан. UV-B лъчите достигат Земята под ъгъл, който е важен за синтеза на витамин D. Разстоянието на страните от екватора е важно в това отношение. 

За нашите географски ширини периодът от май до ноември е подходящ за синтез на витамин D, като оптималният ъгъл на зенита е между 10:00 и 15:00 часа. Ето защо е достатъчно да сте на слънце 15-20 минути през тези месеци и часове. През лятото излагането на слънце по това време, докато кожата придобие лек розов оттенък, означава, че количеството на синтезирания витамин D се равнява на 20 000 международни единици. Ако на слънце са изложени само ръцете и краката, тогава сме поели 3 000 единици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com