Сиптоми, които намекват за проблеми с черния дроб

40947
Сиптоми, които намекват за проблеми с черния дроб
Снимка: iStock/Guliver

Едно от заболяванията на черния дроб е стеатозата или мастният черен дроб. Това състояние, известно още като неалкохолна мастна чернодробна болест, кара клетките на органите да се напълнят с мазнини заради метаболитни нарушения. Прогресиращата мастна чернодробна болест може да доведе до още по-сериозни последици, дори до цироза.

Навременната диагноза е от съществено значение за ефективно лечение. Експерти от Калифорнийския университет в Сан Франциско споделиха кои симптоми могат да показват сериозни чернодробни проблеми.

Симптоми, които показват чернодробни проблеми

Прогресивните чернодробни проблеми водят до намаляване на концентрацията на протеин в кръвната плазма, който е отговорен за онкотичното налягане – помага за задържането на течност вътре в съдовете. Когато течността напусне съдовете в тъканите, се образува оток.

Учените обясняват, че симптом, който сигнализира за сериозни проблеми с черния дроб, може да бъде подуване на краката и натрупване на течност в коремната кухина – асцит.

НАЙ-полезните храни за черен дроб

В допълнение, нарушението на синтетичната функция на черния дроб и намаляването на концентрацията на протеин, отговорен за съсирването на кръвта, може да доведе до чести синини и синини, както и неочаквано кървене.

При поява на тези симптоми е необходимо да се консултирате с лекар, за да се подложи на изследвания и при необходимост да се започне своевременно лечение, предупреждават специалистите.

Редица причини могат да доведат до чернодробно заболяване. Мнозина обаче научават твърде късно за поражението на този орган, защото игнорират симптомите. Лекарите разграничават няколко основни признака на болен черен дроб.

Подуване на краката и корема

Алберт До, доктор по медицина, клиничен директор на програмата за мастни чернодробни заболявания на Yale Medicine, обясни, че натрупването на течности в тялото може да възникне при цироза и да доведе до периферен оток. В този случай течността се натрупва в краката и меките тъкани, включително коремната кухина.

Лекар: Тези храни лекуват болния черен дроб

Синини

Ако кожата стане твърде чувствителна и системно се появяват синини, можем да говорим за увреждане на черния дроб. „Черният дроб е основният орган, който произвежда протеини и други вещества, които подпомагат нормалното съсирване на кръвта“, обясни До. По думите му, когато органът не функционира правилно, времето за заздравяване на наранявания и порязвания се увеличава.

Жълтеница и сърбеж

Пожълтяването на кожата или бялото на очите показва натрупване на токсини в черния дроб, каза лекарят. Освен това, ако е повреден, може да се появи сърбеж.

Гадене и загуба на апетит

Според д-р Дарън Мариниса, загубата на апетит също може да бъде признак на чернодробна недостатъчност. Трябва да обърнете внимание на упорито гадене или повръщане, които също могат да показват развитие на чернодробно заболяване, допълни лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com