Сирене: Учени откриха как влияе на паметта на възрастните хора

61205
Сирене: Учени откриха как влияе на паметта на възрастните хора
Снимка: iStock

Екип от учени, ръководени от проф. Ханфкуинг Ким от изследователския център Gaon в Южна Корея, откри възможна връзка между редовното добавяне на сирене към диетата на възрастните хора и подобряването на паметта и когнитивните им функции като. Изследването и резултатите от него са публикувани в списание Nutrients.

Сирене - как влияе на паметта на възрастни хора

Проучването включва повече от 1,5 хиляди жители на Япония на възраст над 65 години, съобщава изданието PsyPost. Диетата на тези хора е била изследвана, а когнитивните им способности са тествани по 30-точкова скала за пространствена ориентация, внимание, памет, език и визуално-пространствени умения. За добър се считатози резултат, при който участникът в теста е получил поне 23 точки.

Лекар разкри кои хора НЕ трябва да ядат картофи и сирене

Според проучването, участниците, които включват сирене в диетата си, са по-малко склонни да получат 23 или по-малко точки. Освен това диетата на любителите на този продукт като цяло е по-разнообразна.

Сега авторите на изследването възнамеряват да проведат по-подробен анализ и да разберат причинно-следствената връзка между благосъстоянието на възрастните хора и тяхната консумация на коментирания млечен продукт.

Когнитивните функции са най-сложните функции на мозъка, с помощта на които човек рационално възприема света и себе си като част от него. Една от основните причини за тяхното увреждане е болестта на Алцхаймер, чиито симптоми са загуба на паметта, нарушение на говора, загуба на способност за ориентиране в пространството и самообслужване.

Твърдите сирена възстановяват тялото след продължителни настинки и операции, а също така подобряват храносмилането, състоянието на кожата и имат положителен ефект върху зрението, но заедно с хранителната стойност те имат своите недостатъци.

Например хората с високи нива на холестерол не трябва да ядат мазни сирена. Сред противопоказанията са заболявания на бъбреците и панкреаса. Мазнината от тези разновидности на млечния продукт не е здравословна - тя е от животински произход, вредна е за сърцето и кръвоносните съдове. Също така на хората със сърдечни заболявания, както и на пациентите с атеросклероза също не се препоръчват да прекаляват с коментирания продукт. 

Също така съдържанието на плесен в него причинява алергии при деца, а при бременни жени може да доведе до проблеми с развитието на детето. Пикантните сирена трябва да се ядат в ограничени количества, ако имате стомашни заболявания или хипертония. За да изберете наистина висококачествен и питателен продукт, трябва да обърнете внимание на опаковката и посочените съставки в нея. Ако млечният протеин се замени със соев, при консумация продуктът се рони в устата.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com