Слуз в урината – опасно ли е за здравето ?

14766
Слуз в урината – опасно ли е за здравето ?
Снимка: iStock/Guliver

Функцията на лигавицата е да покрива храносмилателната и отделителната система, и дихателните пътища. От нея непрекъснато се отделя слуз, която предпазва тези системи от навлизане на патогенни микроорганизми и различни замърсявания. Затова и не е притеснително, ако се открие малко количество слуз в урината, например.

При нормални обстоятелства слузта е прозрачна и течна, и не променя цвета на урината. Когато обаче тя е жълтеникава, урината придобива мътен и тъмен цвят и най-вероятно има заболяване на уринарния тракт.

При активна инфекция като цистит, уретрит и пиелонефрит организмът произвежда големи количества слуз. Болестите, предавани по полов път също могат да доведат до отделяне на по-големи количества слуз в урината.

При проблеми с бъбреците, особено по време на криза, има увеличено производство на мукозна течност в уринарния тракт. Обилното отделяне на слуз е предпазна мярка и опит на организма да изхвърли ненужното.

Понякога има слуз в урината при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Например, синдром на раздразненото черво и улцерозният колит могат да доведат до отделяне на големи количества слуз през ануса. Смесването ѝ с урината може да подведе докторите, че проблемът се крие в уринарния тракт.

Лекар разясни какво означава, ако в урината ви има бели петна

По време на бременност също може да има отделяне на по-големи количества слуз от пикочо-половата система. Причината за това е, че през този период жените са по-податливи на рецидивиращи инфекции на уринарния тракт. Бременността, хормоналната терапия и овулацията са придружени с по-обилно отделяне на слуз от влагалището.

Някои хора нямат никакви симптоми и оплаквания, единственото, което се забелязва, е отделяне на слуз по време и малко след уриниране. При парещо уриниране, обща слабост и фебрилитет, най-вероятно става въпрос за сериозен възпалителен процес. Урината може да бъде тъмна или мътна и да има неприятна миризма.

За да разберете дали имате някакъв здравословен проблем, трябва да си направите изследване на урината и да посетите специалист. При лабораторно изследване в урината се откриват два вида слуз – нишки и телца.

Промяна в цвета на урината - говори за следните проблеми

Когато лекарят установи, че има възпалителен процес, той ще назначи лечение. Не се притеснявайте, ако забележите слуз по време на менструация, овулация или при прием на хормонални препарати. Това е нещо напълно нормално и се дължи на прекомерна влагалищна секреция, ако отшуми до няколко дни, значи всичко е наред. Ако обаче продължавате да забелязвате слуз в урината, направете си изследвания и отидете на лекар. Най-вероятно имате инфекция, която трябва да бъде правилно диагностицирана и да се проведе необходимото лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com