Събуждате се УМОРЕНИ? Това може да е знак за ...

4344
Събуждате се УМОРЕНИ? Това може да е знак за ...
Снимка: iStock/Guliver

Събуждането с умора може да бъде неприятно, особено ако сте поспали добре. Причините за сънливост през деня обикновено не са сериозни. Примери за това са дългите часове, прекарани на работа и твърде много вечери, в които сте будни до късно. Това са най-честите виновници. В някои случаи обаче това може да е знак за прогресиращо мастно чернодробно заболяване. Мастното чернодробно заболяване може да бъде причинено от прекомерна консумация на алкохол или от други причини, като например затлъстяване. Това се случва когато мазнините се натрупват в черния дроб. С напредването на болестта може да се увредят клетките и с течение на времето да се наруши функцията на органа. В най-тежкия си стадий, когато черният дроб се възпалява, хората могат да усетят натрупване на токсини в кръвта си, тъй като органът вече се затруднява да разгражда вредните вещества. Смята се, че цирозата причинява сънливост през деня, въпреки че експертите не са сигурни за причините. Някои експерти смятат, че причината може да се крие в натрупването на токсини.

Храни, от които ни се спи

Лекари споделят: "Значителна част от пациентите с цироза страдат от безсъние, трудно заспиване и прекомерна сънливост през деня." Те добавят също, че това може да се дължи на натрупването на токсин, наречен амоняк в кръвта, който в крайна сметка се разпространява в мозъка и предизвиква промени, които са в основата на нарушенията на съня. Проучване установява, че при здрави хора и пациенти с цироза с високи нива на амоняк в кръвта се наблюдава значително увеличение на сънливостта през деня. Лекари също съветват да стимулирате производството на амоняк в организма си, като това става, чрез висока консумация на протеин. Установена е висока сънливост и в двете групи, което показва, че причинителят е наличието на амоняк в кръвта.

Тези храни причиняват умора и сънливост. СПРЕТЕ да ги ядете!

Доктори, които са участвали в проучвания, заявят, че "субективната сънливост" може да се използва като знак за сериозни чернодробни усложнения. Смята се, че ефектът се дължи и на това, че черният дроб не успява да разгради хормона на съня ,,мелатонин‘‘ през деня. Мелатонинът се разгражда в мозъка по време на сън. Нормалните нива на мелатонин през нощта са около 10 пъти по-високи, отколкото през деня. Но по време на цироза нивата могат да се повишат, което може да е причина за сънливост. Едно проучване също така установява, че лошото състояние на черния дроб може да доведе до забавяне на пика на мелатонина през нощта, което довежда до нарушаване на съня. Но не само сънят е засегнат при чернодробните заболявания. Според проучвания "ранните симптоми" на натрупването на токсини в мозъка причиняват объркване и забравяне.

Ето как бързо ще разпознаете цирозата на черния дроб

МОЖЕ ДА ИМАТЕ СЪЩО СЛЕДНИТЕ СИМПТОМИ:

- рязка смяна на настроението

- миризма на застоял дъх

- лоша преценка

- слаба концентрация

- промяна в режима на съня

- влошаване на почерка или малки движения на ръката

3 симптома говорят за развитие на цироза на черния дроб!

Експертите препоръчват да проверите за други симптоми, ако се събуждате уморени. Другите признаци на цирозата включват повръщане на кръв, пожълтяване на кожата и бялото на очите ви и катранено изглеждащи изпражнения. Цирозата може да се развие след години на страдание от мастно чернодробно заболяване (остра цироза) или в рамките на няколко дни или седмици. Обикновено острата цироза се причинява от заболявания като хепатит В или С или като страничен ефект от лекарства, дадени с рецепта. Ако личният ви лекар има съмнения за цироза, той ще провери медицинската ви история и ще направи физически преглед, за да потърси признаци на дългосрочно чернодробно заболяване. Няма лек за цироза, но има начини да се управлява и забавя. Възможно е лекарите да ви забранят алкохола или да ви накарат да отслабнете, ако сте с наднормено тегло.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com