Талантите на пробиотиците – здрав дух, здраво тяло

56450
Талантите на пробиотиците – здрав дух, здраво тяло
Снимка: Thinkstock

Силната имунна система е дар от природата, който всеки би желал да има. А в сезона на грипните епидемии тя е нещо крайно необходимо. Природата е дарила всеки от нас с определени физически възможности, но това не означава, че на тях не може да им бъде помогнато да бъдат по-силни.

Знаете ли, че 80% от силата на имунната система се крие в червата? Затова здравето на стомаха и на червата е толкова важно за правилното функциониране на организма. А войниците, които помагат да се отървем от неприятните и дори опасни проблеми с червата и стомаха, са пробиотиците.

Здраве от природата - как да се лекуваме с билки

Билките са един от начините да се излекувате бързо и ефективно в сезона, пълен с различни настинки, пише БГНЕС. Спас Стефанов е стар б...

Имунната система, която се крие в червата, формира т.нар. „втори мозък“, който трябва да организира и поддържа естествената ни защита от патогенни микроби, причиняващи различни болести. Колкото по-добре функционира, толкова по-дълго и безпроблемно живеем.

Пробиотиците са специално култивирани „добри бактерии“, които възстановяват баланса на стомашно-чревната ни микрофлора, а с това способстват за увеличаване на имунната ни защита, укрепване на здравето и жизнеспособността на човешкия организъм като цяло. Пробиотиците са природен елемент, с който можем да направим така, че „добрите бактерии” да са винаги повече от лошите, защото от гръцки пробиотик буквално означава „за живота” (pro – за и bios – живот).


Пробиотиците увеличават активността на фагоцитите, лимфоцитите, имуноглуболините, които действат като противоотрови, интерферона, който се бори срещу вирусите и бактериоцините, които пък побеждават в двубоя срещу бактериите. Също така способстват увеличаването на производството на цитокини, които свързват имунната ни система в едно цяло. Пробиотиците са естествен био агент за засилване имунитета на човека и увеличават възможността за по-бързо справяне с различни стресови състояния, физически натоварвания и други. За да бъде постигнат този ефект е важно пробиотичните бактерии да се „залепят“ (адхезират) за дебелото черво, а най-силен такъв ефект има Lactobacullus Bulgaricus.

Най-скъпата и полезна паста за зъби е с вкус на шоколад

Докато всички си мислим, че флуорът е това, което прави зъбите бели и здрави, учените разработиха доста по-вкусен, но и полезен проду...

Когато говорим за „пробиотици”, със сигурност повечето хора трудно си представят какъв е този продукт. Примерът е елементарен – българското кисело мляко е един от най-мощните пробиотици, познати от древни времена.

Трябва обаче да се уточни, че не всички ферментирали с помощта на млечно-кисели бактерии храни са задължително пробиотични – такива са тези, за които се докаже при най-малко едно добре планирано клинично изпитание, че оралното приложение на тези специфични пробиотични щамове има ползотворно действие върху здравето. Такъв продукт е LactoFlor Биоплюс. Освен комбинация от 4 уникални щама – Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus и Bifidobacterium sp. и фибри съдържа в себе си и фибри (инулин), които пречистват организма, подпомагат храносмилателните процеси и дейността на „добрите бактерии”. В една опаковка има 90 капсули.

Ето какво споделят за Lactoflor Probiotic д-р Йордан Попов и д-р Димитър Ангелов от МБАЛ „Здраве” ООД и М.С. „Пълмед” в Пловдив. Те казват, че по данни на Световната здравна организация (СЗО) прилагането на пробиотици е утвърден стандарт в гастроентерологията. При 70 пациенти на клиниката, на които е препоръчана единична терапия с пробиотични медикаменти, 60 са показали на контролните прегледи положителен клиничен ефект – подобрено самочувствие, премахване на балонирането на стомаха, липсата на газове, подобрено функциониране на стомашно чревният-тракт и подобрено храносмилане.

За повече информация www.lactoflor.bg

Алкохолът ни прави сънливи, а сладкото - импотентни

Храната дава сила? Не винаги. Американски учени съставиха списък с храни, които предизвикват умора и безсилие. Хората често казват "т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com