Тази хранителна добавка увеличава два пъти риска от деменция при жените

19139
Тази хранителна добавка увеличава два пъти риска от деменция при жените
Снимка: iStock

Пазарът на хранителни добавки започна да се разраства с бързи темпове в началото на 20-и век. Но ефективността и безопасността на тези препарати все още е под въпрос. Някои от тях не просто не са ефекти, но и дори се оказват вредни за здравето ни.

Учените обръщат специално внимание на добавка, която се приема за предотвратяване на слабостта на костите. Оказва се, че тя може да бъде особено вредна за някои жени. 

Много жени след периода на менопауза започват да приемат калциеви добавки за укрепване на костите. През последните години този минерал е обект на задълбочени проучвания. Голяма част от учените оспорват общоприетото схващане, че той е полезен за здравето на костите.

Недостиг на калций? Ето как да си го набавим

Калцият е жизненоважно минерално вещество. Той се грижи за нормалното състояние на костите и зъбите, където се намира в големи количест...

Едно конкретно проучване предизвика сериозни опасения, след като беше установено, че калциевите добавки могат да удвоят риска от деменция. Анализът използва извадка от данни за 700 жени на възраст от 70 до 92 години. Нито една от които не е имала деменция.

В началото на проучването са били оценени паметта и мисловните умения на всяка от тях чрез серия от CT сканирания. 98 жени са приемали калциеви добавки, 54 от които са имали анамнеза за инсулт.

В хода на проучването други 54 жени са получили инсулт, а 59 жени са развили деменция.

Анализът показа, че при 71% от жените са се появили мозъчни лезии, което е маркер за мозъчно-съдова болест. Жените с тези лезии са били три пъти по-склонни да развият деменция, отколкото жените, които са имали лезии, но не са приемали добавката.

5 храни, богати на калций, които да включите в менюто си

Калцият и витамин D са двата най-важни елемента, които са нужни на тялото ви, за да функционира правилно. Задължително е да консумирате...

Резултатите също така показват, че жените, които приемат калциеви добавки, са два пъти по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които не приемат този минерал във вид на добавка.

Въпреки това, при по-задълбочени изследвания, изследователите стигат до извода, че рискът е повишен само при жени с мозъчно-съдова болест. От друга страна, жените с инсулт са седем пъти по-склонни да развият деменция.

Приемът на калциеви добавки може да доведе до скок в нивата на минералите в кръвта. А това от своя страна увеличава склонността от образуване на съсиреци, които могат да причинят сърдечен удар. Съсирването на кръвта също може също да увреди мозъчните клетки, създавайки предпоставки загуба на паметта, което от своя страна е признак, отключващ деменция.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com