Тестванот от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

22342
Тестванот от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат
Снимка: Pixabay

Регионите, в които живеят столетници, са разпръснати по света: Япония, Италия и дори Калифорния. Жителите на всички тези региони имат едно общо нещо: 9 храни, които доминират в ежедневната им диета - бобови храни, картофи, чесън, зехтин, авокадо, сьомга, пълнозърнест хляб с квас, домати, вино.

Храни за дълголетие

Бобовите растения са основна храна в повечето сини зони ( зони със столетници). Те съдържат основни количества антиоксиданти, фибри и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на здравословно тегло и борба с болестите.

3 сутрешни навика на столетниците

Белите картофи се считат за основна храна за живеещите на остров Икария в Гърция, докато лилавите сладки картофи се консумират редовно в района на Окинава. Последните съдържат фитохимикали, наречени антоцианини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на куп заболявания. Сладките картофи също са богати на витамини А, В6, С и калий. Освен това има много фибри. Въпреки че мнозина смятат, че белите картофи са нездравословни поради високото си съдържание на въглехидрати, опитът показва, че това не е така - те помагат на икарийците да предотвратят развитието на диабет, а също така поддържат ниско кръвно налягане.

Жителите на префектура Окинава в Япония редовно ядат чесън. Статия на National Geographic твърди, че този продукт се смята за „едно от най-мощните природни лекарства“. Свързва се с намален риск от развитие на определени заболявания, които обикновено се появяват с възрастта. По-конкретно, докладът Antioxidants посочва, че чесънът съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на развитието на някои видове рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Икарийците също използват ежедневно зехтин. Доклад, публикуван в списанието с отворен код Nutrients, казва, че необработеният зехтин екстра върджин има дълъг списък от доказани ползи за здравето, което прави средиземноморските общности по-дълголетни. Например, установено е, че зехтинът помага за контролиране на теглото, нормализира кръвното налягане, намалява риска от някои видове рак и подобрява цялостното здраве поради своите противовъзпалителни свойства.

Калифорнийският град Лома Линда е една от петте сини зони. Местната общност се придържа предимно към вегетарианска диета, като консумира редовно авокадо. То помага за понижаване на холестерола и съдържа 30% повече калий от бананите.

Сьомгата съдържа големи количества омега-3 мастни киселини, за които е установено, че подпомагат здравето на сърцето и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, а също така помагат за намаляване на нивата на хронично възпаление

Италианският остров Сардиния е друг регион, включен в Синята зона. Членовете на местната общност ядат храни като нахут, козе мляко и хляб с квас. Жителите на Сардиния обичат доматите не по-малко. Италианците използват този зеленчук в много от своите ястия. Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, който е известен със своите противовъзпалителни свойства и способността си да нормализира кръвното налягане, намалява риска от метаболитен синдром и инсулт и подобрява здравето на сърцето.

Жителите на много региони от Синята зона редовно включват чаша червено вино като част от диетата си. Жителите на Сардиния пият специално червено вино, наречено Cannonau wine. Някои изследвания показват, че червеното вино може да бъде полезно за здравето на сърцето поради съдържанието на антиоксиданти и полифеноли. Разбира се, при всеки алкохол е важна умереността, а понякога и одобрението на лекар.

Италиански учени откриха тайната на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com