Тези 3 симптома на характерни само за пролетната алергия

2008
Тези 3 симптома на характерни само за пролетната алергия
Снимка: iStock/Guliver

Ако всяка пролет вместо да се радвате на първите слънчеви лъчи и събуждащата се природа, се борите с течащ нос и сърбящи очи, то най-вероятно причината се корени в полените, причиняващи ви алергия. Естествено, че е възможно и да се разболявате от вируси в началото на пролетта, когато имунната ви система е най-преуморена след дългата зима и не съумява да ви предпази от тях, но пролетната алергия е по-вероятна. За да разберете дали се нуждаете от витамини и противовирусни медикаменти, или антихистаминът е решението за вас, важно е да се научите да разпознавате характерните няколко симптома на пролетната алергия. Не се самолекувайте обаче, консултирайте се с лекаря си, за да изготвите най-подходящия за вас план за лечение, който ще съумее адекватно да реши проблема ви. 

3 симптома, сочещи пролетна алергия

И при вирусите, и при алергиите хремата е основен проблем, както и кашлицата и дихателните затруднения. Има обаче 3 симптома, които се срещат само при пролетната алергия, докато при вирусни заболявания пациентът не страда от тях. Именно тези симптоми ще ви помогнат да разграничите двете състояния и да определите към кой специалист да се насочите, за да ви помогне в грижата за здравето ви.

1. Сърбящи очи

Очите ви могат да са зачервени и по време на тежки вирусни инфекции и грип, но само при алергиите няма да може да спрете да ги търкате и чешете. Сърбящите очи са най-яркият симптом, че това, което ви тормози, е алергия, а не грип или друго заболяване, за което отговарят симптомите ви. Възможно е да се оплаквате и от сълзене от очите, което също е сред няколкото основни симптома, характерни само за пролетната алергия. Много пациенти описват и усещане за песъчинки в очите, оплакват се от светобоязън и от изтичане на бистър секрет.

2. Подпухнали клепачи

Ако страдате от грип или вирус, то вероятността да подпухнат клепачите ви е пренебрежимо малка и е възможно да се случи основно, ако проявите алергия към противовирусните лекарства или прекарвате целия ден по очи в леглото. При пролетните алергии обаче подпухналите клепачи са сред най-често срещаните и характерни симптоми. Така подутите ви клепачи ви помагат да разграничите дали сте алергични към полените около вас, или сте се здрависали с поредния вирус. Възможно е освен подути клепачите да са зачервени или придобили синкав цвят. Много дами, считащи, че страдат от тъмни кръгове под очите си от недоспиване, всъщност имат пролетна алергия, която е по-лека и е останала неоткрита и нелекувана. Не предприемайте самолечение за отока, а се свържете с лекаря си, за да обсъдите прием на противоалергично лекарство, което ще реши проблема с подпухналите клепачи.

3. Сърбяща кожа

Вирусите и грипа не се съпровождат от суха и сърбяща кожа. Ако хремата, главоболието, кашлицата и сърбящите очи вървят заедно със сърбяща кожа, то не вируси, а алергична реакция е причината за оплакванията и дискомфорта ви. Сърбежите в различни части на тялото като цяло сочат алергична реакция и са сред основните 3 симптома, характерни само за пролетната алергия, но не и за вирусните заболявания.

Какви други симптоми съпътстват пролетната алергия?

Пациентите, страдащи от пролетна алергия, се оплакват и от други неприятни симптоми като заглъхване на ушите, сърбеж в ушите, главоболие, астматични пристъпи, кашлица, болки и дразнене в гърлото, течащ нос, често триене на носа, отпадналост, липса на енергия.

Вашият лекар ще ви помогне да се справите с острите симптоми на пролетната алергия, да я контролирате, да се предпазвате и минимизирате проявите ѝ. Алергиите са трудни за трайно и пълно лечение, но могат да бъдат успешно овладени до степен, в която да не притесняват ежедневния ритъм на пациента и да не съпътстват всеки ден от живота му през пролетта.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com