Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

3260
Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии
Снимка: pixabay.com

Рискът от отравяния и алергии е ежедневие. Освен, че развалената храна може да причини отравяне и едно на пръв поглед безобидно парче риба може да бъде причина за алергична реакция.

Натя Гончар, председател на Асоциацията на диетолозите и здравните треньори в Русия, разказа за често срещани продукти, които причиняват 90% от хранителните алергии и отравяния.

Съществуват два основни вида алергени: неинфекциозни и инфекциозни. Хранителните алергени са неинфекциозни, но плесента върху храната е инфекциозен алерген.

Още: Как да разберете дали имате алергия към круши

Съществуват осем основни хранителни алергена: краве мляко, яйца, ядки, фъстъци, риба, морски дарове, пшеница и соя. Ястията с тези храни могат да провокират хранителни алергии, а в тежки случаи и сериозни отравяния.

Реакцията към хранителни алергени се проявява със следните признаци:

  • уртикария;
  • зачервяване на кожата;
  • ангиоедем;
  • повръщане;
  • коремна болка;
  • загуба на съзнание;
  • задух и възпалено гърло;

Ако имате симптоми на алергия след консумация на определени храни (напр. млечни продукти или ядки), трябва да си направите тест за алергени за храната, за която смятате, че е причинила симптомите.

Още: Алерголог даде полезни съвети на страдащите от пролетни алергии

Ако сте сигурни, че даден продукт е причината за алергията ви, прочетете внимателно етикета на опаковката му, защото алергените, дори в малки количества, могат да предизвикат тежка реакция.

Петте най-често срещани алергени са:

Фъстъчена паста, масло и сладкиши

Фъстъците са най-разпространеният алерген, особено сред децата. Фъстъците, фъстъченото масло и пастата, хлебните изделия и сирената могат да предизвикат алергии. Подуване на езика, кихане, парене в устата и гадене сигнализират за реакцията на организма.

Още: Защо има алергия към шоколад?

За да избегнете алергична реакция, внимателно четете състава на продуктите, които купувате.

Сладкиши, сосове и печива на основата на ядки

Бадемите, орехите, лешниците са в основата на много лакомства и основна добавка в торти, бисквити, бонбони и шоколадови изделия, както и в сосове и салати.

Много е лесно да се получи алергия към ядки, защото те са скрити алергени и можете да разберете за присъствието им в дадено ястие или продукт само като прочетете състава. Затова не забравяйте да четете етикетите и да питате за състава на непознати ястия.

Още: Ето как да се справите с алергиите през лятото

Млечни продукти

Алергията към млечни протеини и алергията към мляко не са едно и също нещо. Алергията се проявява към всички видове мляко - краве, козе или овче, но се различава от лактозната непоносимост по симптомите: към диарията, подуването на корема и болките в корема се добавят повръщане и задушаване.

Сирене, масло, кисело мляко, сладолед и пудинги са само някои от храните, които хората с алергии към мляко трябва да консумират с повишено внимание. Освен това млечните продукти имат кратък срок на годност и развалената извара за закуска може да доведе до отравяне.

Развалените млечни продукти съдържат токсина Clostridium botulinum, който причинява ботулизъм - остро токсично-инфекциозно заболяване, характеризиращо се с развитие на пареза и парализа на мускулите.

Още: Руски експерт предупреждава, че може да има алергична реакция от ябълки и круши

Яйчни продукти

Яйцата се включват в голям брой храни и ястия (напр. тестени изделия, хляб и сладкиши, сосове, тесто и панировка). Алергичните реакции се предизвикват от яйчния белтък, който може да причини салмонелоза - заболяване с много странични ефекти.

Четете внимателно етикета, защото яйцето може да се крие под други имена: меланж, сух меланж, яйчен прах, сух жълтък и белтък, замразен яйчен белтък.

Храни, съдържащи глутен

Източникът на алергията обикновено е глутенът, който се съдържа в зърнени култури като ръж, пшеница и овес. Този вид алергия може да се обърка с чувствителността към глутен или глутеновата болест, защото алергията има много по-тежки симптоми. Но алергията към глутен вече има и ново научно обяснение - пропускливи черва. Накратко - молекулата на глутена е по-голяма от молекули по повърхността на червата ни, формиращи "решетка", която не позволява достъп на външни фактори до кръвносната ни система. Ако обаче има проблем с пропускливостта, по-големи молекули като тези на глутена могат да отидат в кръвта и имунната ни система да реагира както реагира на враг.

Трябва да се отбележи, че алергията към горепосочените продукти и други алергени може да предизвика тежка форма на алергичен процес - анафилактичен шок. Това изключително опасно състояние е съпроводено със спадане на кръвното налягане, оток и спазъм на ларинкса, сърдечни нарушения. Без спешна медицинска помощ човек в анафилактичен шок може да умре в рамките на няколко минути.

Не консумирайте храни, които съдържат зърнени култури (грис, перлена, овесена и просена каша, овесени бисквити, сладкиши, хляб). Следи от глутен могат да бъдат открити в сладолед, кисело мляко, масло, колбаси и наденици, кондензирано мляко.

Освен това организмът може да реагира нежелано и на други храни:

  • различни семена (слънчоглед, маково семе);
  • мед и ястия, приготвени от него;
  • бобови растения (боб, грах, леща);
  • пшенични продукти (включително макаронени изделия).

В такива случаи обаче алергиите са редки, главно в случаите на наследствена свръхчувствителност или прекомерна и честа консумация на тези продукти. Не забравяйте за мярката и не злоупотребявайте дори с любимите си храни.

Виновници за летните отравяния: сладолед, диня и шаурма

През лятото рискът от хранително отравяне се увеличава, тъй като температурите са постоянно високи и храните се развалят много по-бързо.

Но може би ще се изненадате да научите, че динята, сладоледът и шаурмата са начело на списъка на виновниците за отравяне.

Сочните дини могат да причинят сериозно хранително отравяне, ако са били съхранявани във влажни условия или ако са били откъснати преди да узреят. Такива плодове вероятно са били подправени с химически нитрати и наторени с ускорители на растежа.

Сами по себе си нитратите не са токсични, но когато попаднат в микрофлората на стомашно-чревния тракт, те се превръщат във вредни нитрити, които могат да причинят сериозни заболявания. Активността на нитритите се увеличава, ако динята е била съхранявана във влажно помещение.

Симптомите на отравяне с диня могат да се появят два или три дни след консумацията ѝ: главоболие, гадене, повръщане, слабост, в тежки случаи може да спадне кръвното налягане и да се ускори сърдечният ритъм, появява се задух.

Горещо ви препоръчваме да измивате добре дините преди консумация и е по-добре да не ги купувате преди средата на август, когато със сигурност за добре узрели.
Шаурмата е опасна не само заради съмнителното качество на месото в нея, но и заради начина, по който се приготвя. При недостатъчно пържене се създава благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми - Е. коли, салмонела и трихинела. Освен това шаурмата се приготвя на основата на кисело-млечен сос, който има склонност бързо да се разваля при термична обработка. Този сос е силен алерген.

През летните месеци също трябва да избирате внимателно сладоледа. Той често се замразява отново поради неправилно съхранение и транспортиране. Размразеният сладолед е благоприятна среда за развитие на Staphylococcus aureus или Escherichia coli. Тези микроби предизвикват патологични промени в организма и могат да доведат до тежки отравяния и дори до токсичен шок.

Източник: Wday

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com