Тези болести се разпознават по състоянието на стъпалата на краката

5778
Тези болести се разпознават по състоянието на стъпалата на краката
Снимка: iStock

Състоянието на стъпалата може да даде ценна информация за цялостното здравословно състояние на човека, тъй като различни заболявания и медицински състояния се проявяват по различен начин в тази често пренебрегвана част на тялото. Въпреки че стъпалата може да не са първото място, което човек си мисли да провери за признаци на заболяване, здравните специалисти признават няколко състояния, които могат да бъдат идентифицирани или повлияни от състоянието на стъпалата.

Едно от най-често срещаните състояния, свързани със здравето на стъпалата, е диабетът. Диабетът може да доведе до периферна невропатия - състояние, което засяга нервите на стъпалата. В резултат на това хората с диабет могат да изпитат изтръпване, мравучкане или болка в краката си.

Освен това диабетът може да повлияе и на кръвообращението, като допринесе за бавно зарастване на рани и повишен риск от инфекции, особено в областта на стъпалата. Редовните прегледи на стъпалата са от решаващо значение за хората с диабет, за да се предотвратят усложненията и да се гарантира ранното откриване на всякакви проблеми.

Защо е важно да мием и стъпалата си, когато се къпем?

Друго състояние, свързано със здравето на стъпалата, е периферната артериална болест (ПАБ) - проблем с кръвообращението, който стеснява артериите и намалява притока на кръв към крайниците, включително стъпалата. Симптомите могат да включват спазми, болка или слабост, особено по време на физическа активност. В тежки случаи ПАБ може да доведе до язви или рани на стъпалата, които се лекуват бавно, което увеличава риска от инфекции.

Ревматоидният артрит, автоимунно заболяване, което засяга предимно ставите, може да се прояви и в стъпалата. Възпалението и деформациите на ставите могат да доведат до болка, подуване и затруднено ходене. Бунионите, често срещана деформация на стъпалото, при която големият пръст на крака сочи навътре, често се свързват с артрит.

Освен това сърдечносъдовите проблеми могат да се отразят на стъпалата. Цианозата - синкаво оцветяване на кожата - може да е показателна за лошо кръвообращение и ниско ниво на кислород в кръвта. Подуването на стъпалата, известно като оток, може да бъде признак на сърдечна недостатъчност или други сърдечносъдови заболявания.

5 болести, които ще забележите по стъпалата на краката си

Гъбичните инфекции, като например краката на спортиста, са друга категория здравословни проблеми, свързани с краката. Тези инфекции се развиват в топла и влажна среда, което прави краката податливи, особено в общи помещения като съблекални или плувни басейни. Въпреки че гъбичните инфекции обикновено не са животозастрашаващи, те могат да причинят дискомфорт и ако не се лекуват, могат да доведат до по-тежки усложнения.

Състоянието на стъпалата може да служи като инструмент за диагностика на различни заболявания и здравословни състояния. Редовните прегледи на стъпалата и обръщането на внимание на промените в усещането, цвета или структурата могат да помогнат за ранното откриване и лечение на основните здравословни проблеми.

Хората с хронични заболявания като диабет трябва да обръщат особено внимание на здравето на стъпалата си, тъй като ранната намеса може да предотврати сериозни усложнения и да подобри цялостното благосъстояние. Както при всички здравословни проблеми, консултацията със здравен специалист е от съществено значение за точната диагноза и подходящото лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com