Тези симптоми се отключват, ако имате алергия към кафе

12497
Тези симптоми се отключват, ако имате алергия към кафе
Снимка: iStock

За обикновения човек ще бъде странно да чуе за такова заболяване като алергия към кафе. Симптомите се появяват внезапно и остават за цял живот. Медицината все още не знае как да лекува това заболяване, така че има само един изход - пълно спиране на тази вкусна ободряваща напитка.

Проява на алергия към кафе

Симптомите на тази на пръв поглед странна и невъзможна алергия са подобни на симптомите на всяка друга. Те могат да се появят под формата на кожен обрив, уртикария, сърбеж по кожата, подуване. През дихателните пътища: ринит, бронхиални спазми; Чрез храносмилателната система: диария, повръщане, болка в корема.

В допълнение към описаните по-горе симптоми, можете да прецените появата на алергия към кафе чрез чести мигрени, повишен пулс и дори студени тръпки по цялото тяло. Симптомите на алергия към кафе често дори не предизвикват подозрение за истинския източник на опасност.

Ако сте започнали да кихате от миризмата на кафе, трябва да сте по-внимателни, може би това са първите признаци за появата на всички горепосочени симптоми. Ако по време на или след пиене на кафе забележите проява на една от горните реакции, обсъдени по-горе, опитайте да вземете всяко, не силно, антиалергично лекарство.

Забравете за обрива при алергия от храна - с този хитър трик!

Ако реакцията е спряла и се чувствате по-добре, тогава наистина имате алергия към кафе. На този етап най-правилното решение би било да си уговорите среща с лекар, който ще ви предпише изследване и след това, въз основа на резултатите, ще определи по-нататъшни действия.

Какво да правите и какво да не правите при алергии към кафе?

Ако кафето причинява алергии в тялото ви, бъдете внимателни. Всъщност източникът на дразнене е самият кофеин или хлорогеновата киселина, които се съдържат в състава на кафето.

Продукти като чай, шоколад, кока-кола също съдържат тези съставки, което означава, че е забранено да ги използвате. Експертите в областта на медицината отбелязват, че бобовите растения могат да имат точно същия ефект върху тялото като кафето. Ще трябва да се откажете и от боба и граха. Освен това никотинът, съдържащ се в цигарите, и веществото пурин, съдържащо се в месото, са химически подобни на кофеина.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

Как да замените любимото си кафе?

Алергията към кафе, разбира се, не е толкова разпространена, колкото някои други, нито толкова популярна, но се появява редовно все по-често. Ако не можете да си представите сутринта без чаша силно уникално кафе, а днес трябва да се справите без него, не бързайте да се отчайвате.

Ако кафето причинява алергии, тогава цикорията, с която можете да замените обичайната си напитка, е абсолютно безопасна и безвредна. Цикорията на външен вид и мирис прилича на кафе, продава се в магазините в суха форма (на прах) и в течна форма. Гамата от течна цикория е разнообразна. Може да включва такива полезни добавки като: шипка, глог и много други полезни билки. Освен това можете да ободрите тялото си с контрастен душ, а като сутрешна напитка започнете да пиете прясно изцедени сокове. Всичко това е полезно и подходящо за всеки организъм.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com