10 начина как да се справим с алергията без лекарства

14972
10 начина как да се справим с алергията без лекарства
Снимка: iStock/Guliver

Алергичните реакции могат да предизвикат както само твърде неприятни, но не и животозастрашаващи симптоми, така и такива, които поставят здравето и живота в риск. Повечето медици лекуват алергиите с медикаменти или инжекции, които помагат за овладяване на състоянието и дори спасяват живота при тежка алергична реакция. Какво обаче се случва, ако алергията ви се проявява с леко сърбящи очи и течащ нос, а не с тежък алергичен шок и ако не желаете да приемате медикаменти с години за тези симптоми, но и не считате, че е редно да се примирявате с тях?

Има ли начин да се справите без медикаменти и да се предпазите от алергични реакции? В настоящата статия сме събрали 10 изпитани метода, които са ефективни и които дават отговор на въпроса как да се справим с алергията по естествен начин и без ежедневен прием на лекарства.

Как да се справим с алергията без медикаменти?

1.  Знанието е сила

Разберете какво причинява алергията ви. Изискайте тест от своя лекар и разберете към какво точно сте алергични. Това ще ви помогне да избягвате контакт с алергена и да се предпазите от алергични реакции.

2.  Затворете прозорците

Ако сте алергични към полени или прашец и времето е ветровито, затворете прозорците и вратите, за да не допуснете нашественика – алергените чрез вятъра в своя дом.

3.  Силата на технологиите

Пречиствайте въздуха, който дишате, тъй като много от алергените се носят с него и попадат в тялото ви именно чрез дишането. В случай, че сте алергични към мед например, този съвет няма да ви помогне, но ако алергията ви е към полените, то технологиите са вашето решение. Инсталирането на филтър на вашата климатична система, за да пречистите въздуха и да не вдишвате алергени, е отговорът на въпроса как да се справим с алергията.

Има начин да се избавим от пролетните алергии без лекарства

4.   Ползата от добрата хигиена

Вземете душ, измийте косата  и лицето си, щом се приберете вкъщи. Хигиената е важна, когато се вълнувате как да се справим с алергията, за да отмиете всички алергени, попаднали върху вас на улицата. Сложете дрехите, с които сте били извън дома, в пералнята още от входната врата, вземете душ и тогава се насладете на почивката си. Така ще премахнете всички алергени вместо да ги разпространите из жилището си и ще се предпазите от неприятните симптоми.

5.  Маскирай се

Респираторна маска N95 ще ви предпази от до 95% от алергените, ако се интересувате как да се справим с алергията без медикаменти. Когато не можете да ги вдишате, вие сте предпазени от куп неприятни симптоми. Не става въпрос да се разхождате в МОЛ-а с маска, а да се маскирате, когато бършете прах, работите в двора или сте на вилата, където цъфтящите сливи ви причиняват главоболия.

6.  Мисия чист нос

Назалните промивки ще ви спестят неприятната хрема и течащия нос, тъй като ще изчистят алергените, които сте вдишали. Съветът е особено полезен, когато сте били в среда, изпълнена с алергени.

7.  Моят дом – моята крепост

Поддържайте дома си чист, но почиствайте не с препарати, изпълнени с химия, която е неудачна за алергичните хора, а с естествени почистващи препарати – хлебна сода, оцет, лимон. Ще откриете множество рецепти за приготвяне на почистващи препарати със съставки от кухнята, които са ефективни и наистина работят. Ако сте сред особено алергичните хора, които се чудят как да се справим с алергията, вложете средства в прахосмукачка за дома, която има филтър за улавяне на алергени.

Алергия към соя - как да разберете?

8.  Спокойствие в спалнята

Ако акарите са причина за алергията ви, сменяйте по-често спалното си бельо. Не пропускайте да почиствате филтрите на пералнята и климатика. За да си подсигурите спокоен сън, заложете на противоалергични възглавници и завивки.

9.  Чисти стени

Мухълът е сред най-честите причини за алергия в домашна среда. Справете се с него, почистете стените, спрете течовете вкъщи и намалете влагата, за да възпрепятствате повторна поява на вредните мухъл и плесен.

10.  Помощ от природата и кухнята

Витамин С, есенциалните масла, естествените пробиотици намаляват риска от алергични реакции и облекчават по естествен път симптомите на проявили се алергии. Те са чудесен помощник на чудещите се как да се справим с алергията.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com