Тичането пази черния дроб от негативното влияние на алкохола

21359
Тичането пази черния дроб от негативното влияние на алкохола
Снимка: iStock/Guliver

Джогингът и други аеробни натоварвания могат да защитават черния дроб от възпаления и увреждания, свързани с употребата на алкохол, смятат учените от Медицинската школа на университета в Мисури.

Известно е, че пиянството води до сериозни проблеми със здравето, включително развитие на мастна болест на черния дроб, цироза и рак. Както отбелязват авторите на изследването, прекомерната употреба на спиртни напитки се явява една от най-разпространените причини за хронична чернодробна недостатъчност.

Да удължим живота с... тичане

Това, което се изисква от вас е само един час джогинг седмично и може да увеличите продължителността на живота си с около шест години, ...

Предишни изследвания са установили, че алкохолизмът предизвиква изменения в белтъчните структури на черния дроб и води до необратими последствия.

Изследователят Джамал Ибда и колегите му са провели експерименти с мишки с високо ниво на физическа активност. Специалистите се интересували от влиянието на метаболизма върху нивото на възпаление и увреждане на черния дроб, свързани с алкохола.

По време на опитите една група гризачи редовно била подлагана на действието на алкохол в продължение на 6 седмици, а друга група се смятала за контролна. Както се оказало, мастните отлагания в черния дроб на „пиещите“ мишки се оказали повече.

Но както установили учените, редовната употреба на алкохол не предизвиквала силни възпалителни процеси в черния дроб. Повишената физическа активност очевидно защитавала от метаболитна дисфункция, която в крайна сметка води до необратимо увреждане на черния дроб.

Тичането в града намалява интелекта

Въпреки че тичането е сред най-добрите начини да сме във форма и да сме здрави, се оказва, че джогингът по тротоара и прашните улици вр...

Изследователите са открили също така, че употребата на алкохол не предизвиквала забележителен ръст на нивото на триглицериди, инсулин или глюкоза в кръвта – те се оказали приблизително същите, както и при представителите на контролната група гризачи.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Biomolecules.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com