Топ 10 храни за намаляване на лошия холестерол

2375
Топ 10 храни за намаляване на лошия холестерол
Снимка: iStock

Холестеролът е важен за клетъчната структура и хормоналната функция. Въпреки това, високите нива на "лош" холестерол могат да представляват сериозен риск за артериите и да допринесат за различни здравословни проблеми като сърдечни заболявания и инсулти. В този контекст, днес ви представяме списък с най-добрите храни, които могат да помогнат в борбата с високите нива на холестерол.

Учени: Това сладко сваля холестерола и лекува стомаха

Топ 10 храни за намаляване на лошия холестерол

1. Овесени ядки и пълнозърнести храни: Овесените ядки, богати на разтворими фибри, научно доказано намаляват нивата на "лошия" холестерол. Други пълнозърнести храни като ечемик, киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб също предоставят фибри и хранителни вещества, подкрепящи здравето на сърцето.
2. Мазни риби: Със своите омега-3 мастни киселини, студеноводните риби като сьомга, скумрия, сардини и пъстърва се явяват отлични източници, които намаляват триглицеридите и риска от сърдечни заболявания.
3. Ядки: Ядките съдържат полезни мазнини, които подобряват нивата на холестерола. Важно е обаче да се консумират умерено.
4. Бобови растения: Бобовите растения предоставят "хранителен заместител" на животинския протеин с високо съдържание на наситени мазнини, които повишават "лошия" холестерол.

плодове

5. Плодове: Ябълки, портокали, грозде, ягоди и боровинки са плодове богати на разтворими фибри и антиоксиданти, поддържащи здравето на сърцето.
6. Зеленчуци: Богати на фибри и други хранителни вещества, зеленчуците като броколи, моркови, спанак, зеле и брюкселско зеле са основна част от диетата за намаляване на холестерола.
7. Авокадо: Съдържайки добри мононенаситени мазнини, авокадото повишава "добрия" холестерол и намалява "лошия" холестерол.
8. Зехтин: Зехтинът, богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, представлява здравословна алтернатива на наситените мазнини при готвене или в сосове за салати.
9. Соеви продукти: Тофу и соево мляко, съдържащи изофлавони, могат да помогнат за намаляване на "лошия" холестерол.
10. Черен шоколад: Черният шоколад с високо съдържание на какао предоставя антиоксиданти и флавоноиди, които влияят положително на здравето на сърцето.

Билката, която сваля кръвното, холестерола и захарта

Здравословното хранене играе ключова роля в контролирането на холестерола и предпазването от сърдечни заболявания. Избирането на храни от гореспоменатия списък може да бъде стъпка в правилната посока за поддържане на оптимални нива на холестерол и подобряване на общото здравословно състояние.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com