Това са скритите опасности около вас, разберете как да се защитите

4924
Това са скритите опасности около вас, разберете как да се защитите
Снимка: iStock

В ежедневието си, въпреки че не ги забелязваме, сме заобиколени от различни опасности. Някои микроорганизми в ежедневието ни са полезни, като например лактобацили и бифидобактерии, които подпомагат храносмилането и имунната ни система. Други са по-разнообразни и могат да включват различни видове бактерии, като актиномицети, които се срещат в почвата и помагат за разграждането на органични вещества.

В домашната среда най-често се срещат различни видове бактерии. Например на повърхности като кухненски плотове и кърпи за почистване може да се намерят разнообразни микроорганизми, като различни видове стафилококи и стрептококи. Тези бактерии могат да бъдат пренесени посредством докосване или при контакт със замърсени повърхности.

Във въздуха също се срещат различни видове бактерии и други микроорганизми. Например, бактериите от рода Pseudomonas са често срещани във въздуха и могат да се намерят в различни среди, включително вода и почва.

Още: Кои са най-опасните плажове в света? (ВИДЕО)

На обществени места, където има много хора, се срещат и други видове бактерии. Например, бактериите от рода Escherichia coli могат да се намерят върху ръцете и повърхности в обществени тоалетни, което може да представлява риск от инфекции при недобра лична хигиена.

За да намалите риска от заболяване причинено от обкръжаващите ви бактерии в ежедневието, е важно да следвате няколко прости, но ефективни стратегии за поддържане на добра хигиена:

  • Често миене на ръцете. Мийте ръцете си с топла вода и сапун в продължение на поне 20 секунди, особено преди ядене, след посещение на тоалетна и след контакт със замърсени повърхности.
  • Използване на дезинфектанти за ръце. В случаи, когато не можете да измиете ръцете си с вода и сапун, използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% алкохолно съдържание.
  • Почистване на повърхности. Редовно почиствайте повърхностите в дома си, като кухненски плотове, маси, баня и т.н., използвайки почистващи препарати или домашни средства за почистване.
  • Избягване допир с лицето. Старайте се да не докосвате лицето си с неизмити или замърсени ръце, за да предотвратите пренасянето на бактерии в областа на лицето и особенно - устата и носа .
  • Предметите за лична употреба, не се споделят. Спазвайте лична хигиена и избягвайте споделянето на предмети за лична употреба като четки за зъби, хавлии, чаши, прибори за хранене и др.
  • Поддържане на здравословен начин на живот. Включете в режима си здравословни навици като правилно хранене, достатъчно сън, редовна физическа активност и намаляване нивата на стрес, които ще подпомогнат имунната ви система да се бори със заболявания.

Спазването на тези прости препоръки може да ви помогне да намалите риска от обкръжаващите ви бактерии и да поддържате здравословен начин на живот.

Още: Кога главоболието е изключително опасно и не трябва да се пренебрегва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com