Това са заболяванията, които се разпознават по състоянието на стъпалата

4192
Това са заболяванията, които се разпознават по състоянието на стъпалата
Снимка: Ryan Hoyme / Pixabay

Състоянието на стъпалата може да послужи като важен индикатор за цялостното здраве, предоставяйки ценни сведения за различни заболявания и медицински състояния. Макар че свързаните със стъпалата симптоми не са присъщи само на едно заболяване, определени модели и прояви могат да бъдат показателни за конкретни здравословни проблеми. Ето някои заболявания, които се разпознават по състоянието на стъпалата:

Диабет: Проблемите със стъпалата са често срещани при хората с диабет поради лошото кръвообращение и увреждането на нервите. Периферната невропатия може да доведе до изтръпване или мравучкане на стъпалата, което затруднява диабетиците да забележат наранявания или инфекции.

Периферна артериална болест (ПАБ): Намаленият приток на кръв към долните крайници може да доведе до ПАД. Симптомите включват спазми, болка или слабост в краката и стъпалата по време на физическа активност. В тежки случаи това може да доведе до незарастващи рани или язви.

Диета при диабет: Какво е позволено да се яде и какъв е най-големият риск?

Артрит: Различните форми на артрит, като ревматоиден артрит и остеоартрит, могат да засегнат ставите на краката, причинявайки болка, подуване и намалена подвижност. Деформации като буниони и чуковидни пръсти също са свързани с артрита.

Подагра: Тази форма на артрит се причинява от натрупването на кристали пикочна киселина в ставите, като често засяга големия пръст на крака. Пристъпите на подагра могат да причинят силна болка, подуване и зачервяване на засегнатата става.

Периферна невропатия: Освен от диабет, периферната невропатия може да се дължи и на други състояния, като автоимунни заболявания, инфекции или излагане на определени лекарства или токсини. Често срещани симптоми са изтръпване, мравучкане и слабост в краката.

Плантарен фасциит: Това болезнено състояние включва възпаление на плантарната фасция - дебела тъкан, свързваща петата с пръстите на краката. Често се характеризира с болки в петата, особено сутрин или след продължителни периоди на бездействие.

Нарушения на кръвообращението: Състояния, засягащи кръвоносните съдове, като дълбока венозна тромбоза (ДВТ) или хронична венозна недостатъчност, могат да се проявят в стъпалата. Могат да се появят отоци, промяна на цвета и развитие на язви.

Псориазис: Псориазис: Псориазисът, автоимунно заболяване на кожата, може да засегне стъпалата и да причини червени, люспести петна. Псориатичният артрит, вид артрит, свързан с псориазиса, също може да засегне ставите на стъпалата.

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

Нарушения на щитовидната жлеза: Както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът могат да окажат влияние върху стъпалата. Могат да се наблюдават подуване, промени в структурата на кожата и аномалии при ноктите.

Ракови заболявания: Някои видове рак, особено тези, които засягат костите или меките тъкани, могат да се проявят със симптоми в стъпалата. Необясними бучки, болка или промени в цвета на кожата трябва да се оценят незабавно.

Редовните прегледи на стъпалата, както и обръщането на внимание на всякакви промени или дискомфорт, са от решаващо значение за ранното откриване и управление на основните здравословни състояния. Търсенето на бърза медицинска помощ при постоянни или необичайни симптоми на стъпалата е от съществено значение за поддържане на цялостното благосъстояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com