Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три напитки, които "крадат" младостта ви

14 юни 2024, 09:12 часа

Любимите ни навици често работят срещу нас - по-специално, напитките, които сме свикнали да пием почти всеки ден, могат да „откраднат“ младостта ни. Това споделя д-р Робърт Лав, известен невролог, специализиран в подпомагането на хора с болестта на Алцхаймер. Той коментира подробности от ново научно изследване, което изследва ефектите на определени напитки върху кожата на хората.

Кои напитки са врагове на младостта?

Алкохолът, газираното и кафето са напитки, които според експерта дехидратират кожата или предизвикват възпаление, което е една от основните причини за стареенето.

"Една от тези напитки се консумира от повечето хора ежедневно. Експертът отбеляза, че тези резултати от научни изследвания са го изненадали, тъй като знае много изследвания, които сочат ползите от кафето. За другите две напитки обаче нямаше съмнения и изненада", казва експертът.

Диета за вечна младост: 12 храни, които са богати на колаген

"И въпреки факта, че някои проучвания показват, че умерената консумация на алкохол не е вредна за здравето, той не работи в полза на младата кожа. Все пак алкохолът я дехидратира и я състарява", казва експертът.

"Газирани сладки напитки . Тези напитки ни карат да изглеждаме по-стари не по-малко от алкохола. А "диетичните" подсладени напитки всъщност са още по-вредни", спиделя д-р Лав.

Най-противоречиви са данните за кафето. Докато то има редица ползи за здравето, включително ползи за мозъка и чревните бактерии, кофеинът е диуретик. Тоест, може да дехидратира тялото.

„Кафето ни дехидратира и следователно кожата ни, поради което пиенето на кафе може да ни накара да изглеждаме по-стари“, отбеляза неврологът.

Тъй като за мнозина ще бъде трудно да се откажат от кафето, експертът призова да пиете вода заедно с любимата си напитка и не забравяйте да възстановите водния си баланс през деня и веднага след чаша любимо еспесо или американо. Водата ще балансира ефектите на кофеина върху кожата.

Кои напитки имат най-много кофеин?

Действителното съдържание на кофеин в напитките зависи от няколко фактора - колко силен е приготвеният чай или кафе, какъв вид зърна са използвани - и колко кофеин са добавили производителите към напитката.

Ето данните, които да ви насочат ( стойностите са за една чаша от 200 - 250 мл):.

  • смляно кафе 95 – 200
  • енергийни напитки - 70 – 100
  • разтворимо кафе - 62
  • черен чай - 47
  • зелен чай - 28
  • кока кола - 22

"При безкофеиновото кафе и чай дозата е минимална – 2 мг на 0,2 л, така че можете да ги пиете почти без ограничения. Ако обичате да пиете кафе с шоколад, трябва да имате предвид, че там също има кофеин. Така 50 гр млечен шоколад съдържат 10 мг кофеин, а 50 гр горчив шоколад съдържат 40-50 мг", казва специалистът. 

9 правила за хранене след 40, които ще удължат младостта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес