Учени: Едва ли предполагате, че ябълките са полезни за това

26944
Учени: Едва ли предполагате, че ябълките са полезни за това
Снимка: iStock

Ябълките са един от плодовете, чиито полезни свойства напълно незаслужено се подценяват. При липса на индивидуални противопоказания консумацията им трябва да бъде ежедневен навик.

Сигурни ли сте, че знаете всичко за ябълките? Този въпрос задава диетологът Оксана Скиталинская. Тя сподели три факта за изключително здравословните качества на ябълките, които малко хора знаят.

3 свойства на ябълките, за които дори не предполагате 

По-специално, лекарят отбелязва, позовавайки се на резултатите от научни проучвания, че яденето на ябълки помага за решаване на проблема със заспиването, подобрява качеството на нощния сън. Факт е, че ябълките принадлежат към група продукти, които съдържат естествен мелатонин или стимулират производството на мелатонин в организма.

Лекар разкри кой НЕ трябва да яде ябълки

Мелатонинът често се нарича „хормон на съня“, но благодарение на това вещество можете да получите не само по-добър сън. Мелатонинът има подмладяващ ефект, повишава имунната защита на организма и предпазва от развитие на рак, намалява риска от исхемичен инсулт.

Също така, ябълките действат като ефективен антидепресант. Съдържащите се в тях фитонутриенти имат способността да потискат прекомерната активност на ензима, който стимулира разграждането и бързото отделяне на невротрансмитерите серотонин и допамин от тялото. Именно липсата им в организма провокира развитието на депресия, униние и депресивно възприемане на реалността. Ябълките "лекуват" подобни състояния.

„По една ябълка на ден – и нямате нужда от онколог?“ - под това заглавие списание Annals of Oncology публикува статия, в която учените препоръчват яденето на ябълки за профилактика на рак на гърдата. Проучването установява, че в сравнение с жените, които ядат по-малко от една ябълка на ден, тези, които ядат повече от една ябълка дневно, имат 24% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Учените са установили също връзка между редовната консумация на ябълки и намаления риск от рак на яйчниците, ларинкса, колоректален рак и рак на панкреаса.

Лекар: Хората с тези заболявания могат да ядат ябълки само по този начин

Според диетолога е важно ябълките да се консумират с кората. Кората на плода е първата линия на защита срещу външни агресори и се характеризира с високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти. Освен това учените са открили вещество в кората на ябълката, което активира гена maspin, който предпазва тялото от появата на тумори на гърдата. Както отбеляза д-р Скиталинская, в случай на рак на гърдата „раковите клетки изключват този ген и компонентите на ябълковата кора са в състояние да го активират отново“.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com