Учени: Излишъкът от този витамин увеличава риска от инфаркт с 60%

11153
Учени: Излишъкът от този витамин увеличава риска от инфаркт с 60%
Снимка: iStock

Сърдечно-съдовите заболявания (хипертония, инфаркт, инсулт) водят класацията на най-честите причини за преждевременна смърт. И това не е изненадващо: животът на съвременния човек е пълен с фактори, които увеличават риска от проблеми в тази област. Стрес, небалансирана диета, лош сън и неактивен начин на живот – нищо от това не ни прави по-здрави.

Учените обаче продължават да откриват какво още може да увеличи рисковете от сърдечно-съдови инциденти. Учени от клиниката в Кливланд в Охайо установиха:един от тези фактори могат да бъдат метаболитите - метаболитни продукти в клетките, тъканите и органите. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

Витаминът, който увеличава риска от инфаркт и инсулт

Изследователите стигат до извода, че високите дози вит. В3, известен още като никотинова киселина, се свързат със значително по-висок риск от инфаркт и инсулт.

Тих инфаркт - симптомите, които всеки трябва да знае

Авторите на работата са събрали кръвни проби от 2331 американци и 832 жители на европейски страни. Участниците в експеримента планирали да изследват сърдечното си здраве.

След това учените анализирали кръвта за наличие на метаболити и наблюдавали пациентите в продължение на три години, като отделно записвали случаи на инфаркти и инсулти.

Оказало се, че участниците в експеримента са с повишени нива на метаболита 4PY. Средно те са били с 60% по-склонни да получат удари и инфаркти.Този метаболит се появява след разграждането на излишната никотинова киселина, витамин В3.

След анализ учените проведоха експерименти върху гризачи. Оказа се, че прекомерните количества 4PY могат да провокират съдово възпаление. И то не е далеч от различни сърдечни и съдови заболявания.

Никотиновата киселина в адекватни количества има ползи за здравето, например за понижаване на холестерола. Освен това напоследък често се добавя към различни хранителни добавки, за които се твърди, че забавят процеса на стареене и подобряват когнитивните функции. 

В някои страни хранителните продукти са специално обогатени с този витамин. Това е причината много хора да имат излишък от никотинова киселина.

Авторите на изследването подчертават: "Основният извод от проучването не е, че трябва напълно да изоставите продуктите с ниацин, но факт е, че практиката на обогатяване на брашно и зърнени храни с витамини няма да доведе до нищо добро, както и самолечението с помощта на хранителни добавки без консултация с лекар".

Учените също изразиха надежда, че резултатите от тяхното изследване ще осигурят основата за нови техники, които ще помогнат за предотвратяване или намаляване на съдовото възпаление. Изследователите поставят под въпрос използването на никотиновата киселина като работещ инструмент за намаляване на „лошия“ холестерол.

Лекар: Тези 3 грешки на вечеря увеличават риска от инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com