Учени: Киселото мляко предпазва мъжете от това заболяване

4263
Учени: Киселото мляко предпазва мъжете от това заболяване
Снимка: iStock

Американски изследователи установиха, че седмичната консумация на две или повече порции натурално кисело мляко помага за намаляване на риска от развитие на аденоми (доброкачествени тумори) при мъжете, които могат да причинят рак на червата, съобщава изданието The Health Site.

Ползи от киселото мляко

По време на изследването са участвали повече от 32 хиляди мъже и повече от 55 хиляди жени, чието състояние е наблюдавано в продължение на 26 години. На всеки четири години от тях се изискваше да предоставят подробна информация за техния начин на живот и диета, включително консумацията на кисело мляко. Освен това те са се подложили на ендоскопия на долната част на червата.

Експертите стигат до извода, че при мъжете, които редовно консумират млечно-киселия продукт, вероятността от развитие на аденоми на дебелото черво, които са много склонни да прерастнат в рак, е намалена с 26% в сравнение с тези, които не консумират ферментиралия млечен продукт.

Кисело мляко - вдига или сваля пикочната киселина

Специалистите отдават положителните ефекти на този продукт на наличието на бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които обикновено се намират в живото кисело мляко. Те могат да намалят нивата на причиняващи рак химикали в червата. Учените са убедени, че са необходими допълнителни изследвания.

Други ползи от киселото мпяко

Благодарение на съдържанието на жива култура, киселото мляко помага при стомашно-чревни проблеми като непоносимост към лактоза, хронично лошо храносмилане, запек, диария, рак на дебелото черво, възпалително заболяване на червата и инфекция с Helicobacter pylori (последната е причина за много стомашни заболявания, включително язви). Полезните бактерии, съдържащи се в продукта, подобряват киселинността на храносмилателната система – това помага за предотвратяване на куп здравословни проблеми.

Хората, които редовно консумират този продукт време на диета, отслабват по-бързо. Учени от Университета на Тенеси (САЩ) проведоха проучване и установиха, че хората, които са на диета и консумират около 500 грама от продукта в диетата си дневно, са загубили 22% повече наднормено тегло и 81% повече мазнини по корема, отколкото тези, които не са. Както обясняват авторите на изследването, факт е, че мазнините в областта на талията произвеждат хормона кортизол - последният сигнализира на тялото да натрупа още повече мастни депа. Когато редовно консумирате коментирания продукт, тялото ви получава калций, което води до по-малко производство на кортизол, което ви улеснява да отслабнете. Освен това аминокиселините, съдържащи се в продукта, помагат за изгарянето на мазнините, допълва още изданието.

Лекар разкри защо НЕ трябва да ядете кисело мляко на закуска

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com