Учени опровергаха правилото за 10 000 стъпки на ден

16946
Учени опровергаха правилото за 10 000 стъпки на ден
Снимка: iStock

Често се казва, че е важно да се правят поне десет хиляди стъпки на ден, за да се поддържа здравето. Ново мащабно проучване обаче показва, че и не толкова далечните разходки носят ползи, така че за намаляване на риска от смърт са достатъчни четири хиляди стъпки.

Съществуват сериозни свидетелства, че заседналият начин на живот увеличава риска от смърт от всякакви причини, предимно от заболявания на сърдечносъдовата система. Въпреки това най-малко една четвърт от световното население не е достатъчно физически активно, а според Световната здравна организация повече от 3,2 милиона души умират всяка година по причини, свързани с недостатъчно движение.

Знаете ли на колко крачки се равнява 1 километър!

Обикновено се смята, че за поддържане на нормално ниво на активност са необходими десет хиляди стъпки на ден, желателно с бързо темпо. Но изглежда, че за да постигнете положителен ефект, може да се ограничите до по-малко количество. Ново изследване, проведено от американски и полски лекари, показва, че четири до пет хиляди стъпки са достатъчни, за да се намали рискът от смърт. Това е описано в статия, публикувана в European Journal of Preventive Cardiology.

Мацей Банах, професор в Медицинския университет в Лодз, и неговите колеги провели метаанализ, обобщаващ данни от 17 предишни научни статии, посветени на тази тема. Общо те обхващат близо 227 000 души от двата пола (средна възраст 64 години), за които е оценена връзката между броя на стъпките и риска от смърт от сърдечносъдови заболявания и други причини. Да отбележим, че въпросните изследвания не говорят за причинно-следствени връзки, а само показват корелация.

Работата показала, че увеличаването на средния брой стъпки на ден с 500 намалява риска от смърт от сърдечносъдови проблеми с цели седем процента, а с 1000 стъпки повече намаляват риска от смърт от каквато и да е причина с 15 процента. Значителните ползи от ходенето обаче започват на много по-ниско ниво, отколкото се смяташе досега.

По-малко няма накъде. Ето го минимума крачки, от които хората се нуждаят на седмица

Забележително влияние върху снижването на смъртността от всякакви причини вече се наблюдава при 3967 стъпки на ден, а от сърдечнсъдови заболявания – при 2337 стъпки. В същото време ефектите от ходенето са по-забележими при хора под 60 години. При тях при 7 – 13 хиляди крачки дневно смъртността се оказала с 49% по-ниска. За по-възрастните хора над 6000 до 10 000 стъпки на ден съответствали на снижаване на смъртността с 42 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com