Учени разкриха какво ще се случи с кръвното ви, ако пиете витамин С

5976
Учени разкриха какво ще се случи с кръвното ви, ако пиете витамин С
Снимка: iStock

Витамин С е ключов елемент в много процеси, протичащи в тялото ни. Той влияе не само на имунната дейност, но и на стойностите на кръвното налягане.

Изследванията показват, че приемането на 500 mg вит. С на ден в продължение на осем седмици намалява диастолното (горно) кръвно налягане средно с 3,8 mm и диастолното налягане с 1,48 . Учените от университета „Джон Хопкинс“отбелязват, че вит. С намалява налягането по индиректни механизми – например той действа като диуретик.

В този зеленчук има повече витамин С от лимоните

Други ползи от вит. С

На първо място, той е необходим за синтеза на колаген, който изгражда кожата и съединителната тъкан. Предпазва сърцето и кръвоносните съдове, намалява нивата на холестерола и пикочната киселина. Освен това е мощен антиоксидант.

За разлика от много животни, хората не могат да го синтезират сами и трябва да си го набавят от храната. Препоръчителната дневна доза е 90 mg за мъже и 75 mg за жени. Това е една голяма чаша портокалов сок или шепа касис.

Ако човек изобщо не получава вит. С, той развива скорбут: появяват се проблеми с венците, зъбите падат, кръвоносните съдове се пукат, кожата става отпусната и изсъхва. Въпреки това, вит. С се намира под формата на аскорбинова киселина в много зеленчуци и плодове, така че днес скорбутът не представлява опасност за хората.

Много хора свързват приема му с цитрусови плодове и други киселинни храни, но това не е съвсем вярно. Продуктите с високо съдържание на аскорбинова киселина имат този вкус предимно благодарение на други, по-агресивни органични киселини - лимонена, ябълчена и оксалова.

Лимоните и мандарините наистина са богати на коментирато вещество, но е трудно да бъдат наречени рекордьори. По съдържание на микроелементи те изпреварват морския зърнастец, една супена лъжица от който съдържа толкова вит. С, колкото два лимона, черен пипер, шипка, касис, киви, магданоз и гуава.

Най-богатият на това вещество продукт е австралийската слива Какаду, която съдържа 100 пъти повече вит. С от един портокал. Само една малка слива съдържа седмична доза от това полезно вещество.

Антиоксидантите във вит. С възпрепятстват натрупването на свободни радикали – вещества, които им даряват допълнителен електрон и ги превръщат в стабилни молекули. Изследванията показват, че добавянето на 500 mg вит. С към диетата може значително да намали свободните радикали, според изданието The Health Site.

Още: Витамин С - лекар разкри защо е вреден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com