Учени разкриха кой е най-добрият час за лягане за здравето на сърцето

37632
Учени разкриха кой е най-добрият час за лягане за здравето на сърцето
Снимка: iStock

Качеството и продължителността на съня са от съществено значение за здравето на сърцето. Учени от университета в Ексетър (Великобритания) установиха най-доброто време за лягане с цел намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Според тях това е часовият интервал между 22 и 23 часа. Резултатите от изследването са представени в European Heart Journal.

Най-доброто време за лягане за здраво сърце

Експертите анализираха данни от повече от 100 хиляди участници. Информацията съдържаше навиците на доброволците преди сън и състоянието на сърдечно-съдовата им система.

Оказало се, че тези, които си лягат между 22 и 23 часа, са с най-малък риск от инфаркт, инсулт и други сърдечни проблеми. Тези, които си лягат след полунощ, имат 25% по-висок риск и 24% по-висок риск за тези, които си лягат преди 22 часа. Освен това жените са били по-засегнати от времето за лягане, отколкото мъжете.

Кардиолог: Това е най-добрият народен лек за сърцето при тахикардия

Според учените проблемите със сърдечно-съдовата система са сред трите най-чести причини за смърт в света. Често състоянието на пациенти с такива заболявания се влошава от затлъстяване, диабет и нездравословен начин на живот.

Колкото по-кратък е сънят, толкова по-кратък е животът на човек, според руския кардиолог д-р Юрий Беленков. Според статистиката около 30 процента от съвременните хора страдат от нарушение на съня, което е изпълнено не само със закъснение за работа и синини под очите. Най-голямата опасност е, че непълноценният сън се отразява негативно на сърдечната дейност. Безсънието пряко засяга сърдечно-съдовите заболявания и дори може да доведе до инфаркт.

Причините за безсънието, отбелязва д-р Беленков, могат да бъдат различни болкови усещания, хормонални, сърдечни заболявания, често (включително нощно) уриниране, хроничен стрес.

Във всички тези случаи, отбелязва лекарят, трябва да се свържете с подходящите лекари, а не да се опитвате да преодолеете безсънието със сънотворни.

„Няма безопасни сънотворни“, предупреждава д-р Юрий Беленков.

Според него хроничното безсъние и стресът пряко влияят върху нарушаването на съдовия тонус, което води до развитие на атеросклероза, прогресиране на исхемична болест на сърцето, повишаване на кръвното.

На първо място той препоръчва изключването на алкохол и напитки, съдържащи кофеин преди лягане, както продължително гледане на телевизия и работа на компютъра или преяждане.

Експертът препоръчва последното хранене за деня да е най-късно в 20 часа.

Лекарят напомня и за необходимостта от проветряване на стаята, в която човек спи. Съветва още включването на вечерни разходки в рутината, както и да се опитвате да заспивате и да се събуждате по едно и също време.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com