Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези 3 промени са най-честите симптоми на Алцхаймер

25 април 2023, 11:53 часа

Най-често при болестта на Алцхаймер настъпват три промени, като една от тях е отслабването на паметта.

Учени от Националния институт по стареене (NIA) изброиха 3-те най-често срещани симптома на това заболяване.

3 промени, които издават болест на Алцхаймер

1. Нарушения на паметта - не всеки може да запомни нова информация от първия път, но при повтаряне обикновено казаното се запомня. При болестта на Алцхаймер запаметяване на нова информация е невъзможно, въпреки многократните повторения. Учените подчертават, че ако промените в паметта на човек започнат да се отразяват негативно на ежедневието му, това може да е симптом на някаква форма на деменция.

Тези симптоми на деменция се появяват 20 години преди заболяването

„Забравянето на наскоро научена информация е един от най-честите признаци на болестта на Алцхаймер, особено в ранен стадий. Други увреждания на паметта, характерни за болестта, са свързани със забравяне на важни дати или събития. В случая пациентът постоянно пита за едно и също нещо “, твърдят експертите.

2. Объркване на съзнанието - експертите от Асоциацията на Алцхаймер (Alzheimer's Association) обясняват, че хората с това заболяване трудно разбират нещо, ако то не се случва в момента. Подобна промяна също се счита за един от най-честите признаци на разрушаващо мозъка заболяване. Засегнатото лице престава да разбира концепцията за минало и настояще.

3. Трудното изпълнение на ежедневни задачи - човек забравя как и какво да прави, губейки спомен за своя минал опит и умения. Например, може да забрави маршрута до дома си, да не може да изпълнява рутинни, хигиенни дейности и работни задължения.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този алкохол забавя стареенето и предпазва от деменция

Всички тези промени са резултат от увреждане на мозъчните клетки от анормалните протеини, които се отлагат в тях в резултат от развитието на Алцхаймер.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес