Учени: Топлият климат увеличава риска за зрението

1456
Учени: Топлият климат увеличава риска за зрението
Снимка: Pixabay

Последното, за което се тревожим от новините за повишаване на температурите на земята и промяна на климата, вероятно са очите. Оказва се обаче, че горещините може да са крадец на зрение. Коварната връзка между увреждането на очите и средната температура в района е установена от канадско проучване сред 1,7 млн. възрастни американци. За хората, които живеят в най-топлите райони на САЩ, вероятността от увреждане на зрението е почти двойна, установяват учените от Института по стареене към Университета на Торонто.

Зависимостта между температурата и влошаването на здравето на очите остава дори когато изследователите са взели предвид възрастта, пола, доходите и образованието на участниците в първото по своя фокус проучване. С изменението на климата и очакваното повишаване на глобалните температури темата ще става все по-актуална, коментират очни лекари под публикацията на авторитетното издание по офталмологична епидемиология.

Лекар: Това е най-добрият летен плод за сърцето и зрението

Диетологът и кандидат на медицинските науки Ангелина Дюбина разкри кой е най-полезният летен плод за сърцето и зрението. Консумацията м...

В сравнение с най-хладните региони, рискът от сериозно увреждане на зрението е с 14% по-висок за тези, живеещи в места със средна температура между 10 и 12,7 градуса по Целзий. И с 24% по-висок за тези хора, които населяват райони със средна температура между 12,7 и 15,4 градуса, предава 24 часа.

Въпреки че връзката се проявява във всички демографски групи, има популации, за които тя е още по-силна, уточняват изследователите. Температурите, изглежда, корелират повече с вероятността от серизна загуба на зрението сред мъжете и хората на възраст 65-79 години. 

Освен директното влошаване на качеството на живот намаляването на зрението има десетки косвени ефекти върху здравето. Специалистите са категорични, че то може да увеличи риска от падане и от счупвания на кости. Лечението на очите и евентуалните допълнителни щети от лошото виждане са огромен разход не само лично за засегнатите, но и за икономиките.

Изследването не засяга причините за неблагоприятното влияние на горещините върху зрението. Учените теоретизират, че причините може да са увеличеното излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи от слънцето, замърсяване на въздуха, което е по-високо в горещо време, или разграждане на нужната на очите фолиева киселина, което идва с по-високите температури.

Защо се появява умората в очите и как да се отървете от нея?

Умората на очите се среща често в съвременния свят, особено при хора, чиято работа е свързана с продължителна работа с компютри, смартф...

Когато стане дума за слънчевата радиация, почти всеки се сеща за риска от един от най-злокачествените тумори, наречен меланом. По-малко се знае, че меланомът може да се развие и в очите. Не само по тази причина UV лъчите са толкова вредни за очите, колкото и за кожата. Светлината от ултравиолетовия спектър с определена дължина може да увеличи риска от очни заболявания като очното перде, наричано от лекарите катаракта, или да причини увреждане на ретината, макулна дегенерация - водеща причина за необратима слепота. Освен това екстремната топлина и UV лъчите могат да придизвикат алергични реакции с оток и сълзене на очите. При горещо време се увеличават и случаите на инфекциозен конюнктивит. 

Учени дават съвет как да се предпазите от вредните въздействия на околната среда върху очите: носете тъмни очила с UV защита в слънчеви дни, винаги мийте ръцете си, преди да пипате очите си или контактни лещи, избягвайте да ги търкате. Студената вода пък може да поддържа очите хидратирани и освежени, така че се стремете да ги миете често, пийте много вода - дехидратацията наред с интензивната светлина води до сухо око, а то - до влошено зрение и инфекции. При сухи очи използвайте капки за овлажняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com