Учени: Това е най-лесният начин за изчистване на съдовете от холестерол без лекарства

31415
Учени: Това е най-лесният начин за изчистване на съдовете от холестерол без лекарства
Снимка: iStock

Прекомерната концентрация на "лошия" холестерол (LDL) в съдовете и кръвта увеличава вероятността от инфаркт и инсулт. Човек може да бъде изложен на риск от високи нива на LDL холестерол, ако е с наднормено тегло и е неактивен. Съществува и наследствена склонност към висок холестерол през целия живот.

Статините често се предписват за понижаване на нивата му, но употребата им може да има странични ефекти, включително неврологични проблеми, увреждане на черния дроб и мускулите.

Пречистване на съдовете от холестерол без лекарства

За изчистване на съдовете от излишния холестерол по естествен начин, без употребата на лекарства, ефективно помага диета, богата на магнезий. Този минерал действа като естествен статин, намалявайки нивото на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите в кръвта, пише изданието Express.

Учени: За здрави и чисти кръвоносни съдове яжте този плод всеки ден

Проучване на Националната библиотека по медицина анализира ефектите от активния прием на магнезий върху плазмения холестерол, триглицеридите и оксидативния стрес при плъхове с диабет.

Учените заключават, че "диета, богата на магнезий, може да упражни кардиопротективен ефект чрез понижаване на плазмения общ холестерол, триглицеридите, оксидативния стрес и съотношението холестерол/общ холестерол и повишаване на кръвните нива на аскорбинова киселина.

Изследователите заявяват, че магнезият служи като кофактор в повече от 300 ензимни реакции, включително тези, отговорни за регулирането на кръвното налягане и гликемичния контрол. При липса на магнезий в организма холестеролът се произвежда прекомерно, което води до натрупването му в съдовете, което допринася за развитието на коронарна болест на сърцето.

Учени: Този плод чисти артериите и предпазва от атеросклероза, яжте го всеки ден

„Магнезият действа като естествен статин, понижавайки излишния лош холестерол и триглицериди, докато повишава добрия холестерол. За да се произведе холестерол, е необходим ензимът HMG-CoA редуктаза. Магнезият регулира производството си, за да поддържа само количеството холестерол, необходимо на тялото. Освен това минералът помага на тялото да усвоява по-ефективно протеини, мазнини, въглехидрати и предотвратява експресията на гени за затлъстяване “, казва кардиологът Уилям Дейвис.

Някои от най-добрите източници на това важно хранително вещество са банани, смокини, ядки и семена, листни зеленчуци, бобови растения, булгур и овесени ядки.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com