Учени: Това помага на хората с диабет да живеят два пъти по-дълго

4156
Учени: Това помага на хората с диабет да живеят два пъти по-дълго
Снимка: iStock

Ново изследване показва, че бракът, независимо от качеството на връзката, може да подпомогне поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Проучването, публикувано в списание BMJ Open Diabetes Research&Care, разкрива, че бракът е свързан със специфични предимства за здравето, което придава на фразата "в болест и здраве" нов смисъл.

От 2004 до 2013 г. изследователите разглеждат данни за 3335 участници в Английско разширено проучване на остаряването, които са на възраст от 50 до 89 години и никога не са били диагностицирани с диабет. На всяка втора година са събирани данни за лицата. Възраст, доходи, индекс на телесна маса, количество физическа активност, тютюнопушене, депресия и социално взаимодействие са само някои от променливите, за които изследователите са получили данни.

Свързаната с диабета повишена кръвна глюкоза се обозначава с високи нива на HbA1c. Проучването установява, че наличието на съпруг/съпруга е свързано с намаляване на резултатите от теста HbA1c, който отразява средните нива на кръвната захар (глюкоза) през предходните два до три месеца. Нивата на HbA1c на участниците се променят драстично след брачни сътресения като развод. Качеството на връзката - дали тя е напрегната или подкрепяща - не оказва голямо влияние върху HbA1c.

Кардиолог: Яжте това, за да отпушите артериите и ще имате здраво сърце до 90 години 

Според предишни изследвания бракът има и някои други предимства за здравето. Например, английско проучване от 2016 г. установява, че при женените хора смъртността от сърдечен удар е с 14% по-ниска, отколкото при неженените. Според изследователите за това може да е виновна физическата и психическата подкрепа на съпруга/съпругата след инцидента.

Според друго проучване жените на средна възраст в щастливи бракове имат предимство пред самотните жени или тези в нещастни бракове по отношение на здравето. Жените, които са щастливи във връзките си, по-рядко страдат от рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като високо кръвно налягане, висок холестерол и висок индекс на телесна маса. Жените, които са щастливо омъжени, имат и по-ниски нива на психосоциални рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, като тревожност, гняв и депресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com