Учените опровергаха мита за вредата от маслото

3786
Учените опровергаха мита за вредата от маслото
Снимка: Thinkstock/Guliver

Замяната на кравето масло с растителни мазнини, богати на линолова киселина, води до снижаването на нивото на холестерола в кръвта, но не оказва влияние върху показателите на сърдечносъдовите заболявания.

Изследването на американските диетолози е публикувано в British Medical Journal.

Продължават да слагат вредни вещества в маслото, продавано в българските магазини

Кравето масло е сред най-използваните продукти за всяко домакинство, но дали това, което се продава в българските магазини, е с доста...

Медиците си поставили за цел да проверят традиционните твърдения за преимуществата от употребата на растителни мазнини пред животински.

Експериментът се състоял в щата Минесота в периода 1968-1973 г. с цел изясняване на влиянието на замяната на животински мазнини с растителни върху показателите за заболяване от исхемична болест на сърцето и смъртност, предизвиквана от снижаването на нивото на холестерол в кръвта. В изследването взели участие 9423 души на възраст между 20 и 97 години от домове за възрастни хора и шест психиатрични болници.

Диетолозите открили сред тези, които заменили животинските мазнини с растителни, понижение на нивото на холестерол в кръвта, но не открили потвърждение на хипотезата, че богатите на линолова киселина растителни масла снижават риска от смъртност от исхемична болест на сърцето или други причини.

Според учените публикуването на непълните данни от изследването в Минесота е допринесло до разпространение на мнението за преимуществото на растителните мазнини пред животинските.

До 10 хил. лева може да е глобата за "имитациите" на масло

Седем от петнадесет марки масла – и чужди, и български, на българския пазар имат отклонения по два показателя – количество ...

В новото изследване не се дават препоръки за замяната на единия тип мазнини с другия, но се призовава за внимателно отношение към диетичните препоръки, основани на непълна отчетност.

През 2009 година Американската сърдечна асоциация съобщи, че диетата с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на линолова и омега-6 ненаситени мастни киселини е полезна за сърдечносъдовата система на човека.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com